Kultura

JEKA PROŠLOG VREMENA ‘Ljetni snovi’ Mirande Rako Kuzmanić

JEKA PROŠLOG VREMENA 'Ljetni snovi' Mirande Rako Kuzmanić

Samostalna izložba slika dubrovačke umjetnice Mirande Rako Kuzmanić otvorit će se u dubrovačkoj galeriji Sebastian u utorak 28. svibnja u 20 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

-Mirandine mrtve prirode i pejzaži su slike i priče, jeke nekog prošlog, ali i naznake budućeg vremena gdje su oblici sačuvali tvarnost i tektoničnost. Na svojim platnima, umjetnica hvatanjem određenog trenutka iskazuje sva svoja sjećanja, nadanja, strepnje i slutnje. To je slikarstvo stanja koje za sobom ostavlja trag vedrine. Kuzmanić reducira prikaze i s mjerom unosi prepoznatljive motive cvijeća, voća, dalmatinskih kućica ili pak sakralnih zdanja na slikarskim plohama bogate pikturalnosti i kretanja koje zahvaća cijelu površinu slike. Ciklusom slika Ljetni snovi umjetnica otvara čudesan splet primorskih pejzaža s arhitektonskom kompozicijom zbijenom u kubusne odnose stvarajući perspektivu koja na prvi pogled nosi bljesak dječje percepcije – napisala je u predgovoru kataloga kustosica Batinić Ivanković.

Miranda Rako Kuzmanić rođena je u Splitu 13. rujna 1969. godine. Godine 1996. diplomirala je na Likovnoj akademiji u Splitu. Od 1996. godine zaposlena je u Dubrovniku kao profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Lapad. Članica je HDLU-a Dubrovnik. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i stvara u Dubrovniku i Stonu.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist