Zanimljivosti

Jedriličarima hrvatska obala do Splita?

Gubitak značaja Dubrovnika kao regionalnog centra nije se osjetio samo po pitanju državnih institucija i gospodarskih subjekata već i na polju sportskih natjecanja. U probleme je tako zapao Jedriličarski klub „Orsan“, čije je natjecanje „Dubrovačka regata“ palo u niži rang smanjenjem koeficijenta s 1.6 na 1.5.

Naime, novim odlukama Izvršnog odbora Hrvatskog jedriličarskog saveza ukinut je stari sustav natjecanja u dvanaest regata, od kojih se šest najboljih rezultata bodovalo, a uveden je novi sustav po kojemu je odabrano tek šest 'elitnih' regata s koeficijentom 1.6, koji ujedno donosi i najviše bodova u poretku.

„DUBROVAČKA REGATA“ ISPALA IZ 'ELITE'

Tako je „Dubrovačka regata“, natjecanje za kadetski uzrast u klasi Optimist koje se svakog listopada održava u akvatoriju Kalamote, ispala iz prve lige najcijenjenijih regata.

– Mi u našem dopisu nismo nikoga ni vrijeđali ni prozivali. Samo smo htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo odlukom o smanjenju koeficijenta, što znači i manje bodova za natjecatelje, a samim tim i slabiji odaziv. Njihovo službeno objašnjenje je da su to za natjecatelje veliki troškovi i velike udaljenosti – objašnjava predsjednik Jedriličarskog kluba „Orsan“ Marinko Mikulandra.

–  To je kao da netko vaterpolistima Juga ili košarkašima Dubrovnika ne dozvoli nastupanje u natjecanju zbog visokih troškova i udaljenosti – tvrdi Mikulandra.

Koeficijent je smanjen i regati na Hvaru, pa ostaje dojam, kaže Mikulandra, da hrvatski dio Jadrana prestaje u Splitu, gdje je i sjedište Hrvatskog jedriličarskog saveza. Tom odlukom Izvršni odbor sam sebi upada u usta jer u točki 1. odluke stoji kako u novom sustavu natjecanja mora biti osiguran „ravnomjerni raspored duž hrvatske obale“. Mikulandra očekuje da će smanjenje koeficijenta smanjiti i broj sudionika, kojih je u proteklim godinama bilo između 85 i 120, iz Hrvatske i susjednih zemalja.

ZBOG ODLUKE PRŠTALE I OSTAVKE

– Ovu regatu održavamo već dvadesetak godina i primali smo samo pohvale. Nikad nam nitko nije rekao da im je daleko ili da su troškovi skupi. Dapače, ekipe su dolazile i dan ranije kako bi imale vremena posjetiti i Povijesnu jezgru. Mi se nikada nismo žalili da su nam troškovi nastupanja naše djece na drugim natjecanjima veliki i uvijek smo uspjeli pronaći sredstva – tvrdi Mikulandra kojem nije jasna odluka Izvršnog odbora HJS-a. Kaže kako se s takvom odlukom nije složila struka (Vijeće za natjecanje), ali ni tajnik klase Optimist.

– Zbog te odluke tri od pet članova Vijeća za natjecanje je dalo ostavku, uključujući predsjednika Vijeća – kaže Mikulandra. Nije mu jasno zašto se Savez poziva na visinu troškova kada Savez financijski uopće ne sudjeluje u organizaciji regata. Za Dubrovačku regatu JK „Orsan“, klub osnovan daleke 1933. godine, iz svog proračuna plaća sve, od sudaca i delegata do popratnih troškova, a iznos se uglavnom kreće od 15 do 20 tisuća kuna.

Za iduću natjecateljsku godinu iz HJS-a je najavljeno raspisivanje natječaja za domaćine šest regata s koeficijentom 1.6, a Mikulandra najavljuje kako se JK „Orsan“ neće natjecati za domaćinstvo.

Pročitajte još

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist

OČARAVAJUĆ PRIZOR Duga se nadvila nad Rijeku dubrovačku

Dulist

PORUKE MATURANATA ‘I gimnazijalci i ekonomisti, a opet nikakve koristi’

Dulist.hr