Zanimljivosti

Jednom doberman – uvijek doberman!

Doberman

Tvorac pasmine Dobermann pinscher (kod nas poznatije kao doberman) je Karl Friedrich Louis Dobermann po kojemu je pasmina i dobila ime. Početak pasmine datira iz 1860. godine, u gradiću Apolda (Njemačka), koji je ujedno i rodno mjesto Dobermanna.

On je bio poreznik, prisiljen često prolaziti opasnim putevima kojima su u to vrijeme vrebali “drumski razbojnici”. Bio mu je potreban iznimno čvrst i pouzdan pas čuvar. Malo je pisanih podataka o samom nastanku pasmine, no poznato je da je Karl Friedrich Louis Dobermann križao Njemačke pinčeve, Tirinške ovčare, Njemačke ptičare, Rottweilere, Engleske hrtove, Beaucerone, Mastiffe, Boxere i Manchesterske terriere i na taj način došao do dobermana.

Doberman je kupiran (uši i rep) od prvog dana nastanka i kao takav je upisan u standard  pasmine. Nakon smrti Karla Friedricha Louisa Dobermanna njegov put nastavlja Otto Göller koji 1895. uspijeva dobiti priznanje za novu pasminu pod imenom Dobermann pinscher. Pasmina je postala poznata po svojoj oštrini i upotrebljivosti.

Koristili su ih kao čuvare, pse za borbu, čak i za lov na visoku divljač. Početkom 20. stoljeća koristili su ih u policijske i vojne svrhe, no danas se doberman u pravilu ne koristi u policiji niti u vojne svrhe iz jednog jedinog razloga – vojnim i policijskim psima često se mijenjaju vodiči, a doberman je pas koji poštuje i sluša samo jednog vlasnika i u rukama drugih ljudi najčešće je neupotrebljiv i neposlušan.

Standard pasmine

Doberman pripada u FCI 2 grupu radnih pasa s radnim ispitom (IPO). Srednje je velik, snažan i mišićav, tijelo mu je kvadratično, posebno kod mužjaka. Dužina tijela ne smije premašiti visinu za više od 5 posto kod mužjaka i 10 posto kod ženke. Masa tijela je poželjna, ali proporcije moraju ostati skladne i elegantne. Riječ je o psu stabilne i čvrste naravi, temperamentan je i inteligentan te se lagano školuje. Glava mu je snažna i proporcionalna tijelu s dobro razvijenim mišićima. Nosnice su mu dobro razvijene, kod crnih pasa su crne, a kod smeđih smeđe boje. Njuška mu je snažna, s jakom donjom čeljusti. Oko je bademastog oblika, tamno, kod smeđih pasa može biti nešto svjetlije.

Uši su mu visoko nasađene, a ako je uho kupirano mora biti srazmjerno veličini glave. Nekupirano uho je srednje veličine, priljubljeno uz glavu. Vrat mu je dug i elegantan, suh i mišićav, nošen uspravno. Greben je dobro izražen (posebno kod mužjaka), a leđa kratka, čvrsta i mišićava, dobre širine. Općenito gledano, tijelo mora biti skladno, proporcionalno, kod ženki trup može biti nešto duži. Rep je visoko nasađen, kupira se na dva kralješka.

U zemljama gdje je kupiranje zabranjeno rep se ostavlja u prirodnom obliku i mora biti nošen iznad leđa. Kretanje dobermana mora biti  elastično, energično i izdašnog iskoraka. Doberman je kasač, a pravilno kretanje je od velike važnosti za radnu sposobnost  psa. Dlaka mu je kratka, čvrsta i gusta. Visina mužjaka u grebenu iznosi 68-72 centimetra, težine je oko 45 kilograma. Visina ženke u grebenu iznosi 63-68 centimetara, a težine je oko 35 kilograma.

Bitna „čvrsta ruka“

Doberman zahtjeva “čvrstu ruku” i ne preporuča se za prvog psa. Odličan je pas čuvar i obiteljski pas, koji “puca od energije” i koju svakodnevno mora trošiti šetnjama i istrčavanjima. Može se držati u kući, stanu ili dvorištu, ali ne preporuča se da je zimi na otvorenome. Jako se veže za samo jednu osobu i zbog toga se ne preporuča osobama koji duže izbivaju iz kuće (pomorci i slično). S drugim psima je u dobrim odnosima, osim ako je u pitanju mužjak neke dominantne pasmine. Voli djecu i općenito voli ljude. Ne voli biti zapostavljen i dugo ostavljen sam, jer od vas uvijek traži “akciju”.

Doberman je veliki „rutiner“, kad ga naučite na jedan ritam (šetnje, hrana, igra…) tako će od vas uvijek tražiti. Ako ste sportski tip i želite sportskog psa, doberman je pravi pas za vas. S obzirom da je fizički vrlo jak i mentalno tvrdoglav, preporuča se pravovremena dresura sa stručnom osobom. O dobermanu su podijeljena mišljenja. Mnogi ga gledaju kao krvoločnog i opasnog psa, ali to misle samo oni koji nikad nisu imali dobermana i koji dosta vremena provode pred televizijom. Svi oni koji imaju dobermana znaju da je to jedna „velika beba“ i najbolji prijatelj na svijetu! Jednom doberman – uvijek doberman.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist