Politika

JEDNOGLASNO Vijećnici podržali kredit ‘težak’ 132 milijuna kuna

JEDNOGLASNO Vijećnici podržali kredit 'težak' 132 milijuna kuna

Gradski vijećnici na današnjoj sjednici će nas zadužiti kod HBOR-a za 132,51 milijuna kuna, po efektivnoj kamatnoj stopi od 2,6 posto te po cijeni kredita od 156,6 milijuna kuna i rokom iskorištenja do 31. prosinca 2020. godine.

Zaduženjem će se financirati projekti Vile Čingrije (17,51 milijuna kuna), infrastrukture Solitudo (10), druge faze Vukovarske ulice (4), ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika (25), Dječjeg vrtića Palčica (9) te OŠ Montovjerne (67). Usput će dati i suglasnost za kredit Čistoći za kupovinu dva vozila za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada. Cijena kredita: 3,1 milijuna kuna.

Tijekom rasprave vijećnica Matija Čale Mratović istaknula je kako će podržati odluku o zaduženju, no osvrnula se na 67 milijuna kuna planiranih za nadogradnju OŠ Montovjerne, koji je po njoj neopravdan. Inače, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić na porast troškova za ovu školu osvrnula se i tijekom rasprave o rebalansu. Istaknula je tada kako ne postoje dva projekta već jedan, no prvotna procjena troškova iznosila je 43 milijuna kuna, a danas je taj iznos 67 milijuna kuna.

Tokić je rekla kako je projekt prethodno vodio odjel za obrazovanje bez ijednog inženjera. No, uspostavljanjem odjela za izgradnju, njime su se pozabavili inženjeri koji su tražili procjenu projektanta koja je iznosila 70 milijuna kuna plus još pet milijuna za opremanje. Tada se, rekla je, krenulo s ‘rezanjem’ svega onoga što je u projektu nepotrebno, a bez zadiranja u kvalitetu te se došlo na 62 milijuna kuna za izgradnju, plus ostale obveze.

-Mislim da je kredit dobro ugovoren, kamatnu stopu ne možete naći bolju na tržištu, iza projekata treba stati i ne vidim zašto ovo ne bi bilo podržano – rekao je Ljubo Nikolić.

SDP će kredit podržati.

-Ovo je nastavak projekata koje su radile prijašnje gradske administracije – rekla je Tatjana Šimac Bonačić.

-Pristalica sam strateškog promišljanja i mislim da bi trebalo donijeti strategiju projekata. Na takav način bi naši sugrađani mogli ranije planirati – smatra Šimac Bonačić.

Vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako se očito svi slažu da su projekti s ove liste nužni.

-Naši najvažniji projekti morat će biti financirani iz kreditnih zaduženja pa pozivam na racionalnost – rekao je Kristić.

Marko Potrebica rekao je da je ovo procijenjena vrijednost pojektanta kad je riječ o OŠ Montovjerna, a sve ostalo će pokazati tržište.

-EU fondovi nas nisu mazili. Možemo samo pripremati projekte nadajući se da će u razdoblju 2020.-2027. u operativnim programima biti moguće dobiti sportski sadržaji, škole za djecu, i druga faza kampusa – rekao je Potrebica.

Kreditno zaduženje usvojeno je jednoglasno.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist