Hrvatska

Jednoglasno usvojen Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Jednoglasno usvojen Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, čiji je predlagatelj Ministarstvo turizma.

Novine u odnosu na važeći zakon su vezane uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti te se omogućuje ugostiteljima pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima.

Zatim se privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju omogućava pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta. Nadalje, utvrđuje se minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave te propisuje obveza da ugostitelj ili njegov zaposlenik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja.

– Vjerujem kako će usvojene izmjene koje smo pripremali dugo i sistematično donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj – kazao je vezano za ovu temu ministar turizma Darko Lorencin.

Novinama Zakona osniva se Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović