Kultura

Jedna stvar oduševila je Talijane više od slika kapetana Mamića

Jedna stvar oduševila je Talijane više od slika kapetana Mamića

Međunarodni Biennale suvremene umjetnosti ‘Sergio Graziossi’, na kojem  kao jedini pozvani umjetnik iz Hrvatske izlaže dubrovački slikar kapetan Stjepko Mamić od ukupno pedeset umjetnika iz cijelog svijeta otvoren je ovu nedjelju u Firenzi u OnART galeriji.
Organizatori Biennalea su talijanski Centar za kulturu i umjetnost “Verum” i Kulturno udruženje “Sergio Graziossi”, uz suradnju ON Art Gallery i Cluba Italy a održano je pod pokroviteljstvom poglavarstva Grada Firenze, pokrajine Toscane i Slovačkog instituta iz Rima.  Kuratori izložbe, koja traje do 4. prosinca, su Marianna Jurcova, Mauro Giampieri i Luciano Quarantini. Izložbu su otvorili Romina Sangiovanni – povjesničarka umjetnosti, doc. dr.sc. Franco Sangermano – glumac i direktor milanske Accademia Teatrale del Filodrammatici, Giuseppe di Caro – službeni fotograf David Di Donatello (godišnje nagrade talijanske kinematografije).

Inače ovo je drugo izdanje Biennala posvećeno velikom svestranom talijanskom umjetniku, slikaru, kiparu i pjesniku Sergiu Graziosiu (Macerata 1931. – Milano 2000.).

Ovom prigodom Mamić je izložio triptih “Sea life” koji je dobio pozitivne komentare od brojne publike u ispunjrnom izložbenom prostoru, podijeljenom u četiri prostorije na dvije etaže ove lijepe galerije koja ima svoju povijesnu priču kao dio muzejskih prostora Firenze. Naime, u ovom prostoru je svojevremeno živio,  radio i stvarao kontroverzni  umjetnik Benvenuto Callini, jedan od najznačajnijih predstavnika manirizma  (Firenze, 3.11. 1500. – Firenze, 13. 2. 1571.)  kipar koji je ujedno bio i najpoznatiji zlatar ondašnjeg doba; u ovom prostoru  stvorio je jednu od najpoznatijih skulptura iz tog razdoblja, čuvenog Perzeja s meduzinom glavom. Cellini je na žalost  preminuo istog dana kada je izlio ovu skulpturu u svojoj kući na sadasnjoj adresi On Art galerije u  Via della Pergolla i nije doživio njeno postavljanje u Loggia dei Lanzi  na najvažnijem firentinskom trgu Piazza della Signoria gdje joj se i danas dive svi koji pohode lijepu, poviješću bogatu Firenzu i pitoresknu Toscanu.

I mali kuriozitet na kraju: pažnju pripadnica nježnijeg spola je privukla i kožna torba koju je oslikao dubrovački slikar  za njegovu suprugu dr. sc. Dražanu Martinović Mamić koja ju je nosila po prvi put  ovom prigodom. Pa dok je bila odložena sa strane uz jednu od izloženih skulptura neke  od posjetiteljica  izložbe  su je shvatile kao izložbeni eksponat pa je bila slikana i “isprobana” te  je dobila velike pohvale  što je na kraju ispao veliki kompliment  i Stjepku  Mamiću i modnoj dizajnerici koja je kreirala torbu, gđi Jasni Herak.

Pročitajte još

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović