Kultura

Jedinstvena renesansna izložba stigla u obnovljeni samostan Gospe od Špilice na Lopudu

Jedinstvena renesansna izložba stigla u obnovljeni samostan Gospe od Špilice na Lopudu

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, obitelji Thyssen-Bornemisza, svečano je otvorena u renoviranom samostanu Gospe od Špilicena otoku Lopudu u ovu subotu. Otvorenju su prisustvovali brojni eminentni uzvanici iz područja kulture i umjetnosti koji sutom prilikom istaknuli značaj ovakve izložbe u Hrvatskoj.

-Neizmjerno nam je drago što naša zemlja ima priliku ugostiti jednu tako istaknutu izložbu slika, skulptura, namještaja i dekorativnih umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, kojise neumorno prikupljaju kroz četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza. Bez pretjerivanja možemo reći da je ovo jedna od značajnijih, ako ne i najvećih renesansnih izložbi u Hrvatskoj – naglasili su organizatori iz tvrtke Arcus Dalmatia.

Kustosice izložbe naziva Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog, praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, Francesca Thyssen-Bornemisza i njena dugogodišnja savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza–Schloss Landsberg u Njemačkoj i Ville Favorita u Švicarskoj te strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

-Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to,otkritii predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijetacrpe inspiraciju za svoj rad – izjavila je FrancescaThyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje će dočekati dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita,a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuskete izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženoje i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnaisu Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen-Bornemiszasežu sve do Augusta Thyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljenaznačajnu količinu renesansnog namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Njegova praunuka Francesca Thyssen-Bornemisza, stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničke projekte i brojne svjetske ekspedicije.
Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike, a danas predstavlja novo živopisno kulturno središte. Sam otok obiluje izvanrednim prirodnimi arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike vile, tvrđave i mnogobrojne crkve i kapele.

Izložbu će se moći razgledati sve do 13. listopada 2019. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist