Kultura

JEDINSTVEN ZVUK Znate li što je duduk? Saznajte na koncertu DSO-a!

JEDINSTVEN ZVUK Znate li što je duduk? Saznajte na koncertu DSO-a!

Glasoviti skladatelj i dirigent Aram Hačaturjan jednom je prilikom izjavio kako je duduk jedini instrument koji ga može rasplakati.

U petak, 8. travnja u crkvi sv. Dominika u 20.30 sati po prvi put ćemo imati priliku čuti izvedbe na ovom jedinstvenom instrumentu koji datira iz vremena prije Krista.

Dubrovački simfonijski orkestar u suradnji s Društvom prijatelja Armenije i Ministarstvom kulture Republike Armenije organizira koncert armenskog virtuoza na duduku: Gevorga Dabaghyana, kojem će se kao solistica pridružiti violinistica Đana Kahriman, a koncertom će ravnati austrijski dirigent Christoph Campestrini.

Gevorg Dabaghyan svirač je liturgijske i folklorne glazbe na duduku, bavi se tradicionalnom armenskom glazbom i slovi za najboljeg istočnog Armenca koji svira duduk (‘armenski klarinet’). Dobitnik je nagrada i izdao je nosače zvukova poput ‘The Music of Armenia’ (1994.), ‘The Miniatures’ (2001.). Njegov repertoar je širok, seže do klasične glazbe i glazbe modernih skladatelja.

Duduk, drveno puhačko glazbalo, prilično nepoznato na našem području, najznačajniji je armenski narodni instrument u čijem je zvuku, kako kažu, pretočen plač armenskog naroda. Zanimljivost je da se pravi od drveta marelice, a sama izrada instrumenta dugogodišnji je proces. Duduk u Armeniji prati narodne pjesme i plesove različitih regija i vrsta događaja, od vjenčanja do sprovoda. Obično se izvodi u paru tako što jedan svirač stvara glavnu melodiju svirajući kontinuirano zujanje koje održava kružnim uzdisanjem i izdisanjem, dok drugi svirač razvija komplicirane melodije i improvizacije.

Pored najpoznatijeg umjetnika na duduku, armenskog glazbenika i skladatelja Djivana Gasparyana, slavni solisti na duduku su upravo solist Gevorg Dabaghyan i skladatelj čija djela ćemo čuti u petak, Vache Sharafyan.

Duduk je postao miljenik gotovo 60 nezavisnih i holivudskih filmova od kojih možemo istaknuti filmove Gladijator i Titanik.

Osim što ćemo po prvi put imati priliku čuti nastup duduka s orkestrom, posebnost ovog koncerta je što će se po prvi put na našim prostorima izvesti djela armenskog skladatelja Vachea Sharafyana: Koncert za duduk, violinu i gudače, te Transkripcije za duduk i orkestar. Osim spomenutih djela, na programu su i Kodalyjevi Plesovi iz Galante i suita El Amor Brujo M. De Falle.

Ulaznice se mogu kupiti u uredima DSO-a (Slanica) od 9-14 sati radnim danom, online na webu www.dso.hr, te www.ulaznice.hr, u gift shopu Dubravka na Pilama, u KIC-u Luža, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, te na ulazu jedan sat prije početka koncerta.

Povlaštene cijene ulaznica za umirovljenike, korisnike Libertasovog pokaza, studente s kulturnom iskaznicom, građane Starog grada, te popust na sve cijene za ostale građane vrijede i za ovaj koncert, a njih možete kupiti samo u uredu DSO-a i na ulazu pred početak koncerta.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist