GradUrednički izbor

JEDINSTVEN DOGAĐAJ U GRUŠKOJ LUCI Nakon mjeseci ‘plutanja’, pomorci stižu svojim domovima!

JEDINSTVEN DOGAĐAJ U GRUŠKOJ LUCI Nakon mjeseci 'plutanja', pomorci stižu svojim domovima!

Ove srijede, 20. svibnja, odvio se jedinstven, velik događaj u našoj luci. Naime, Dubrovnik je među odredišnim lukama za repatrijaciju pomoraca iz 60 različitih zemalja. Stižu brodovi Carnival Magic i Carnval Breeze, a na njima više od 750 pomoraca.

– Ovakav način repatrijacije je nešto dosad neviđeno, i bit će interesantno vidjeti na koji će način reagirati naše vlasti te koje će procedure trebati ispuniti prije, za vrijeme i nakon iskrcaja. Pretpostavljamo da su se ove kompanije odlučile za ovakav potez zbog nemogućnosti repatrijacije s američkog tla, a veliki utjecaj sigurno je imao i veliki broj pomoraca koji se trebaju vratiti kući te ekonomski faktor. Mi svakako podržavamo ovu inicijativu kojom bi se pomoglo pomorcima da konačno i sigurno stignu do svojih domova i obitelji – nedavno nam je istaknuo Romano Perić, predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Jutros u luku stiže Carnival Magic, a o protokolu je još jučer DuList razgovarao s direktorom Lučke uprave Dubrovnik Blažom Pezom. Kako kaže, veći dio putnika ići će autobusima do Zračne luke Dubrovnik. Naime, uspostavit će se zračni most s Rumunjskom i Ukrajinom. Iz Zračne luke Dubrovnik su nam potvrdili kako će u srijedu biti organizirana dva charter leta za Bukurešt, a već u četvrtak tri leta za glavni grad Ukrajine Kijev. S navedenim avionima, kaže Pezo, neće ići samo Ukrajinci i Rumunji, već i pomorci iz Moldavije. S druge strane, manji dio pomoraca će putovati autobusima ili kombijima u svoje države, u organizaciji agencija. Riječ je državljanima Europske unije, kao što su Talijani, Slovenci i Mađari te pomorcima iz naših susjednih država – Crne Gore, BiH i Srbije.

Direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo jutros nam je potvrdio kako sve ide po planu.

– Eventualne izmjene, ali u smislu pola sata više manje, mogle bi se dogoditi oko charter letova, ali to ćemo kasnije znati. U svakom slučaju velik je događaj i puno ljudi, a kad se to uzme u obzir zaista je sve po protokolu –  kratko je komentirao Pezo.

Povratak stotinjak Hrvata na kruzeru Carnival Breeze u grušku luku očekuje se 27. svibnja.

Na našem portalu Just Dubrovnik može se uživo pratiti dolazak brodova. Kliknite ovdje.

USKORO DONOSIMO VIŠE DETALJA I FOTOGALERIJU!

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist