Zanimljivosti

JEDINI U HRVATSKOJ Europski tjedan robotike u Dubrovniku donosi šest radionica

JEDINI U HRVATSKOJ Europski tjedan robotike u Dubrovniku donosi šest radionica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od 14. do 25. studenog traje Europski tjedan robotike (European Robotics Week 2019) tijekom kojeg se u cijeloj Europi održavaju radionice, predavanja, izložbe, obilasci laboratorija i natjecanja iz robotike. Inače, u Hrvatskoj se zasad obilježava samo u Dubrovniku, gdje je potvrđeno 6 događaja.

A do sada je potvrđeno preko 1.100 događaja u 38 zemalja. Središnji događaj ERW 2019 održat će se od 14. do 16. studenog u Poljsku u gradu Poznan.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju Robo.DU Day 2019 u subotu 16. studenog na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, na kojem će se moći poslušati gostujuća predavanja o robotima, Arduino tehnici, elektronici, uradi sam kulturi i još mnogo toga.

Goran Mahovlić će prikazati kako udruženim snagama članovi stvaraju zanimljive i ponekad čudne projekte u Radioni – Zagreb Makerspaceu. Radiona (Zagreb Makerspace) osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika).

Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Nakon njega će Ante Medić iz Pulsar labs ispričati kako su napravili tenk s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Iron Bull Tanks je prvi na svijetu WiFi kontrolirani tenk, sa senzorima, kamerom i sposobnosti ispaljivanja plastičnih projektila. Na kraju će Albert Gajšak (CircuitMess) ispričati kako je pokrenuo Kickstarter kampanju i business u srednjoj školi te što se sve dogodilo na putu do preko 12.000 prodanih uređaja diljem svijeta i pojavljivanja u američkom Forbesu.

Nakon predavanja Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju i 5 radionica:

LEGO radionica ‘Obnovljivi izvori energije’: Radionicu održava Centar tehničke kulture Dubrovnika, a namijenjena je učenicima od 5. razreda osnovne škole i starijima. Radionica obuhvaća razvijanje vještine praćenja tehničkog nacrta, osnove električnog strujnog kruga, praktičnu primjenu vjetrogeneratora, solarne ploče te punjenje akumulatora, baterija mehaničkim putem.

Radionica crtanja 3D olovkom: Radionicu održava Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će polaznici uz pomoć 3D olovke crtati zanimljive predmete, koje će na kraju radionice odnijeti sa sobom.

Radionica lemljenja (LEMionica): Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenjena je djeci, mladima i odraslima. Za polaznike smo pripremili komplete za lemljenje, koje nakon završetka radionice polaznici mogu uzeti sa sobom.

Lightbot radionica programiranja: Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će se uz pomoć mentore prolaziti kroz razine Hour of Code Lighbot lekcije. Na kraju radionice će polaznici dobiti diplomu o uspješnom odrađenom Satu kodiranja.

STEAM igraonica: Uvod u robo-mehanike (znanstveno-umjetnička igraonica za djecu): Radionicu održavaju UR Institut i Klub Mladih Znanstvenika, a namijenjena je za svu djecu od 5 do 11 godina. Kroz zabavu, igru i eksperimentiranje, pod stručnim mentorstvom najmlađi se putem ove radionice mogu upoznati s osnovama mehanike robota te naučiti kako sami izraditi mehaničku robotsku ruku kod kuće (od recikliranog materijala).

Program možete provjeriti ovdje.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist