Politika

“Jedini motiv preuzimanja Sponze je zarada”

"Jedini motiv preuzimanja Sponze je zarada"

Kandidacijska lista građana birača „Srđ je Grad“ očitovala se na svojoj Facebook stranici povodom izbora Frane Čizmića (HNS) za novog ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku. Objavu prenosimo u cijelosti.

„Dragi sugrađani,

izbor novog ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku još je jedan primjer besramnog modela političkog kadroviranja, s jasnim ciljem HNS-ove osovine ministrica kulture – gradonačelnik – ravnatelj arhiva koji bi još jedan javni prostor stavio pod političku kontrolu i u komercijalnu funkciju.

Ne treba uopće dvojiti kako je prvi cilj ovakvog kadroviranja uknjižiti prostor palače Sponza u vlasništvo Grada Dubrovnika. Iako ni sada zgrada Sponze nije u tuđem vlasništvu (budući da je upisana na Državni arhiv u Dubrovniku), sam taj čin ne bi bio sporan kad se njime prostor Sponze ne bi namjeravao prenamijeniti i time preuzeti kontrolu nad prihodima iz budućih komercijalnih sadržaja koje je gradonačelnik, uz blagoslov svih potpisnika tzv. Dubrovačkog dogovora, zamislio u tom „komercijalno atraktivnom“ prostoru.

Aktualni modeli komercijalizacije baštine, poput tvrđave Revelin, Umjetničke galerije i planirane komercijalizacije Lazareta, jasno pokazuju smjer kojim bi, upisom u vlasništvo Grada Dubrovnika, krenula i Sponza, čime bi postala još jedna mala tvornica novca gradonačelnikove "tvrtke" Grad.
Dakle, iz svega je razvidno kako je cilj ove kadrovske odluke Arhiv iseliti iz Sponze u novi prostor koji se uređuje u bivšoj vojarni i time dobiti praznu zgradu "neopterećenu" arhivskom građom. Pritom bi ista sudbina zadesila i arhiv Dubrovačke Republike koji se već 1000 godina čuva unutar zidina. Planira li HNS ovom odlukom protjerivanje pisane baštine nacionalne vrijednosti s tisućljetnim kontinuitetom!?

Zamislite kada bi se netko iz Katedrale, iz zidina Grada, usudio protjerati moći sv. Vlaha!

Zbog svega navedenog moramo reagirati i građanima Dubrovnika razotkriti neprihvatljive modele kadroviranja i upravljanja javnim prostorima i institucijama. Jasno je kako se pod krinkom 'vraćanja Sponze Gradu' kriju jedini i stvarni motivi komercijalne zarade i kako je to samo još jedna u nizu otimačina javnih prostora koja je pogubna za identitet građana Dubrovnika i cijele Hrvatske.

KLGB Srđ je Grad“

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist