Kultura

Jedan dan 27. 7. 1960.

Jedan dan 27. 7. 1960.

„Sjećanje grada“ projekt je istraživanja, ponovnog montiranja i besplatnog javnog prikazivanja arhivske, filmske građe snimljene tijekom 20. stoljeća na najvažnijim trgovima i ulicama hrvatskih gradova.

Posebnost ovog umjetničkog projekta kojega od 2007. godine provodi Hrvoje Juvančić, jest u tome što se tako odabrane i uređene filmske snimke projiciraju upravo na zgradama i zidovima onog istog trga ili ulice na kojoj su nekad davno bile snimljene.

Nakon 4. dubrovačka „Sjećanja grada“ posvećena „velikim temama“; Stradunu i Dubrovniku na starim razglednicama, 2011. godine Juvančić je započeo s intimističkim ciklusom „Sjećanja grada“ nazvanim „Jedan dan“. Ta 20 minutna projekcija nazvana „14. 8. 1990.“, prikazana prošle godine u ARL temeljila se je na autorovim snimkama Dubrovnika napravljenima tijekom jednog dana 1990. godine, a koje je zatim u Juvančić nadogradio svojim pisanim komentarima slike, te glazbenom podlogom nastalom na temelju slučajno snimljenih zvukova Grada.
 
Za ovu godinu, ponovo je pripremljen „Jedan dan“, ali s datumom 27. 7. 1960. Prikaz jednog dubrovačkog dana od zore do sitnih sati te davne godine natpisima će obogatiti autorov otac Joško Juvančić Jupa. A izbor komentatora nije slučajan i nije tek sinovljeva počast velikom redatelju: tijekom istraživanja materijala za ovogodišnje „Sjećanje grada“ u arhivima Kinoteke i HTV, Juvančić mlađi pronašao je do sada neotkrivenu snimku Jupe i dr. Branka Gavelle tijekom režije Hekube na Gracu.

„Sjećanje grada: Jedan dan 27. 7. 1960.“ održat će se 4. 8. 2012. od 21. do 00. na vratima od Pila pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Hrvatske Kinoteke, HRTV i Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist