Aktualno

Je li važniji ravnatelj ili kafić

Je li važniji ravnatelj ili kafić

Mir kojim vas obuzmu lokrumske tišine, kada s mula u Portoću zakoračite u „nestvarne“ ambijente ovog otoka i prepustite se. Ma tko to može platit'!? Potpuni užitak i opuštanje koje se osjeća danima iza.

Međutim, posljednjih dana uznemirili su se lokrumski duhovi. Ne oni stari, mistični, otočki duhovi o kojim pričamo u besanim noćima crvene lune nad Gradom, već politički duhovi u kancelarijama i uredima vladajuće koalicije.
 
POLITIČKI ULTIMATUM
 
Treba imenovati ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum. I to vrlo brzo. Natječaj je raspisan i prijave će se primati do kraja ovog tjedna. A kako se pouzdano može doznati, već su pali i prvi, vrlo ozbiljni politički ultimatumi. Naši izvori potvrđuju kako je članica Upravnog vijeća Lokruma iz redova „narodnjaka“ na sastanku predsjedništva gradskog ogranka tražila raskidanje koalicije s nezavisnom listom Pera Vićana, ukoliko ne bude izabran ravnatelj iz HNS-ovog tabora.

Članica Upravnog vijeća Lokruma iz redova „narodnjaka“ na sastanku predsjedništva gradskog ogranka tražila raskidanje koalicije s nezavisnom listom Pera Vićana, ukoliko ne bude izabran ravnatelj iz HNS-ovog tabora

Je li riječ o strahu od kadrovske križaljke koju sklapaju, u svojoj stranci sve manje omiljeni gradonačelnik Andro Vlahušić s partnerom Vićanom ili pokušaj zadržavanja utjecaja na politiku u Rezervatu Lokrum, više izvora iz redova narodnjaka nudi različita objašnjenja.
Ipak, riječ je o osamljenom, ali vrlo opasnom ultimatumu, pogotovo kada su sve političke snage zbijene za predstojeće parlamentarne izbore i ne trebaju im nemiri u vlastitim redovima. Stoga je i ovaj ultimatum pometen ispod stranačkog tepiha, ali ostaje pitanje tko će biti ravnatelj Lokruma u novom četverogodišnjem mandatu.
 
PETRUŠIĆ: JAVIT ĆU SE NA NATJEČAJ
 
Poznavatelje kadrovskih navada gradske koalicije ne bi čudilo da posljednju riječ u cijelom slučaju ima sveprisutni Vićan. Ipak, paralelno s izborom ravnatelja Upravno vijeće Lokruma uskoro će pokrenuti i onu, poduzetnim duhom uvijek spremnom nezavisnom vijećniku puno dražu proceduru: raspisivanje natječaja za petogodišnji najam lokrumskih ugostiteljskih prostora. Naime, s ovom sezonom završava se prethodni petogodišnji period zakupa u kojem su kafić u Portoću imali obrt „Planet Sport“, a restoran u samostanu tvrtka „Lokrum“ d.o.o. I vrijeme je za puno „poslovnije“ odluke, od izbora ravnatelja.

Bojište za upravljanje lokrumskim delicijama prenijelo se na bitku za kontrolu Upravnog vijeća. Upravo oni trebaju formirati cijenu sezonskog zakupa, raspisati natječaj za zakup ugostiteljskih objekata i predložiti odluku gradonačelniku

A on se i tako ne pita tko će biti zakupac poslovnih prostora na Lokrumu. Od kada je ustanova prije 15-ak godina odustala od samostalnog vođenja ugostiteljstva, procedura izbora zakupca je uglavnom ista. Upravno vijeće raspisuje natječaj i predlaže zakupca, a gradonačelnik vrši odabir. Ravnatelj pritom ima tek ulogu definirati ugovor i provoditi ga.

Stoga bi se moglo i dogoditi da sadašnji ravnatelj Mario Petrušić bude ponovno izabran, što je većim djelom svog dosadašnjeg rada u četverogodišnjem mandatu i zaslužio.
– Još se nisam prijavio na natječaj za ravnatelja, ali vjerojatno hoću – kratko nam je odgovorio Petrušić na naš upit hoće li se ponovno kandidirati za mjesto ravnatelja Lokruma.
 
Obzirom na ingerencije koje imaju, stoga ne čudi što se bojište za upravljanje lokrumskim delicijama prenijelo na bitku za kontrolu Upravnog vijeća.
Tko kontrolira Upravno vijeće, koliki je najam ugostiteljskih objekata… više pročitajte u novom broju duLista koji je od srijede na trafikama.

ODJECI NOVOG LOKRUMSKOG CJENIKA
Tko su čeljad, a tko građani
 
Novi lokrumski cjenik kojeg je usvojilo Upravno vijeće u jednoj je svojoj odrednici i te kako „zabolio“ naše sugrađane. Uvođenje mjesečnog pokaza za građane koji košta 200 kuna!?
Time su nam zatvorena vrata Lokruma, komentiraju naši sugrađani koji ne žive unutar gradskih zidina, niti su u mogućnosti svaki drugi dan ići na Lokrum. Pritom nitko od njih ne spori odredbu kojom je čeljad koja živi u povijesnoj jezgri u povlaštenom položaju i imat će godišnji abonamenat za 80 kuna. Ali!? Zar zbog činjenice da su mnogi zlorabili tu mogućnost kupovanja povlaštenih kartica i preprodavali ih ili regalavali onima izvan zidina, sad treba novim cjenikom toliko im povećati cijenu prijevoza do omiljenog Lokruma.
Jer do sada su za 150 kuna građani izvan zidina mogli kupiti blok sa 12 kartica, čime je cijena jedne vožnje bila 12,50 kuna. Sadašnjom odlukom o mjesečnom abonamentu za 200 kuna, cijena pojedine vožnje ostaje ista samo ukoliko svaki drugi dan idete na Lokrum. Ipak, čeljad koja radi i nema toliko slobodnog vremena, uglavnom vikende provodi na Lokrumu, a ni to nije baš svaki dan u vikendu. Tada tih 5-8 mjesečnih odlazaka na Lokrum s ovom cijenom abonamenta dnevno košta između 25 i 40 kuna, što čini poskupljenje od 100 do čak 225 posto.
I u drugoj varijanti, ukoliko kupite novo-osmišljenu dnevnu obiteljsku kartu koja košta 140 kuna za 5 osoba, opet vas dnevna vožnja košta 28 kuna ili čak 124 posto više nego što ste je plaćali dosadašnjim karticama po 12,50 kuna.
Iako svaka izmjena cjenika ne može pogodovati svakoj kategoriji, ipak je riječ o većini građana Dubrovnika, skoro svima koji žive izvan zidina (osim učenika, studenata i umirovljenika) i trebalo je pokazati više osjećaja za mjeru pri donošenju ovog cjenika, pogotovo ako je njegov cilj bio „spriječiti zloporabe povlaštenih kartica, a ne povećati prihode“ kako nas neki žele uvjeriti. No, ljudski je priznati grešku i promijeniti lošu odluku. Hoće li to UV Lokruma i učiniti, ostaje tek za vidjeti.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist