Natrag
19.2.2019 22:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

Je li upitna kandidatura za EU prijestolnicu kulture?

9.12.2013 @ 11:13 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Poduzima li Komisija sve što je u njezinoj domeni kako vitalni projekt za europsku, a samim time i za hrvatsku kulturu, ne bi došao u pitanje te kako bi i jedan hrvatski grad 2020. godine bio Europska prijestolnica kulture? – upitala je Komisiju zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izražavajući zabrinutost zbog izostanka dogovora o proceduri imenovanja gradova EPK 2020.- 2033.

Šuica aktualizira ovo pitanje uoči glasovanja u Europskom parlamentu ovaj tjedan da bi naglasila njegovu važnost. Unatoč vremenskim rokovima, dogovora još nema pa će se točka naći tek u prvom čitanju koje će poslužiti kao podloga za daljnje pregovore.

– Uzimajući u obzir da još ne postoji dogovor između Parlamenta i Vijeća, a uobičajeni rok za raspisivanje natječaja od šest godina prije preuzimanja prestižne titule istječe krajem ove godine, postoji bojazan da će projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine postati upitan te da niti jedan hrvatski grad neće imati priliku natjecati se za EPK 2020. godine – kazala je Šuica.

Ozbiljnost situacije potvrđuje činjenica da je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić uputila dopis predsjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack, u kojemu je izrazila zabrinutost u vezi sa sadašnjim stanjem uz provođenje projekta EPK 2020. godine.

Već  ovaj tjedan će se na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu naći glasovanje o aktivnostima Unije za Europske prijestolnice kulture u razdobolju od 2020. do 2033. godine.

– Očekujem od svih hrvatskih europarlamentaraca da podrže ovaj prijedlog kako bi Hrvatska mogla pokazati  Europi 2020. godine najvrijednije što imamo, a to je tradicija, običaji i kulturna baština – zaključila je Šuica

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana