Politika

“Javnoprivatna partnerstva – triput skuplja od kredita!”

"Javnoprivatna partnerstva - triput skuplja od kredita!"

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar sastao se danas na razgovoru s dubrovačkim novinarima.

– Diljem Hrvatske održavamo prvu fazu političkih razgovora i priprema za lokalne izbore iduću godine. Sad slijedi dolazak stručnih timova koji naše ljude osposobljavaju i uče o lokalnoj samoupravi, a na jesen ide drugi dio radionica kao tehnička priprema za lokalne izbore. Na zadnjim parlamentarnim izborima u ovoj jedinici nismo prošli prag jer je dio glasova otišao don Ivanu Grubišiću i tu grešku ne mislimo više ponavljati – kazao je Lesar.

Lesar je dao komentar na prometnu izolaciju Dubrovačko-neretvanske županije kazavši kako nije znao da se prometna izolacija rješava deklaracijama ("onda bolje da su donijeli rezoluciju") te kako mu od četiri rješenja koja je vidio u zadnje vrijeme najviše odgovara koridor kroz BiH.

– Licitiranje predugo traje i iscrpile su se sve rasprave, varijante i verzije. Najbolja, najbrža i najjeftinija varijanta koja će odgovarati objema državama. To je ključno – istaknuo je Lesar. Dodao je kako to nije problem kojeg riješava županija, već država.

Kazao je kako trenutno za zaposlene i nezaposlene u Hrvatskoj postoje dvije opasnosti, dva alata kojima se snižava cijena rada i čini rad nesigurnim: ukidanje kolektivnih ugovora, koji uvijek počinje u državnoj upravi i poput domina prelazi na privatni sektor, te mjere ministra Miranda Mrsića o volontiranju koje vrše izravni udar na cijenu rada i financiraju "besplatni rad za kapitaliste".

– Svaki mjesec će se izmjenjivati deset tisuća mladih ljudi koji će besplatno raditi i poslodavcima će biti u interesu da ljudima s ugovorom na određeno vrijeme snižavaju cijenu rada. Sada prosječna plaća mjesečno pada za 30 kuna, a kad se ova dva alata aktiviraju, padat će i do 100 kuna na mjesec, na jesen i do 400 kuna – tvrdi Lesar.

Lesar nudi rješenje kroz otvaranje radnih mjesta u proizvodnom sektoru i ulaganje u proizvodnju. Ulagači i predstavnici EU kao prepreke za ulaganje naveli su, kaže Lesar, problem s "muteži u javnoj nabavi", nedisciplina plaćanja, parafiskalne namete, carine, birokracija, česta promjenjivost poreznog sustava te dostupnost i cijena kapitala.

– HNB bi otpuštanjem obavezne pričuve od 1% oslobodila bi oko tri milijarde kuna sredstava. Ako u dogovoru s Vladom to ode u ciljani, proizvodni sektor. A Vlada najavljuje oporavak kroz štednju, a to znači otpuštanja i pad kupovne moći i cijene rada – kazao je Lesar te se osvrnuo i na sustav javnoprivatnog partnerstva kojeg Vlada namjerava provoditi, a gradonačelnik Vlahušić već najavio kandidaturu školske sportske infrastrukture za taj sustav financiranja.

– Javno-privatno partnerstvo su investicije u što? Obnovu Vladinih zgrada, krovišta i WC-a? Potpuno krivo. Javno-privatno partnrstvo je dugoročno zaduživanje triput skuplje od kredita. A to nitko neće reći. To je dugoročna obveza grada ili županije državi koja će uvijek završiti na tome da su troškovi društveni, a profit privatni – istaknuo je Lesar.

– Podržavam sređivanje evidencije i javna objava poreznih dužnika te utjerivanje poreznog duga, jer je količina duga bezobrazno prešla granicu. Početkom godine dug je iznosio 50% državnog proračuna, a u prva četiri mjeseca proračun se vjkerojatno zbog toga brže i punio – kazao je Lesar.

Dragutin Lesar u Dubrovnik je stigao kako bi se sastao s povjerenicima ogranaka iz općina i gradova u županiji te s izvršnim odborom ogranka u Dubrovniku. Kazao je kako će o mogućem kandidatu Laburista za dubrovačkog gradonačelnika odlučivati gradska organizacija Laburista, ali nije htio kazati hoće li Laburisti istaknuti svog kandidata i u Dubrovniku.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist