Aktualno

JAVNA TRIBINA ‘U velikoj obitelji nitko nije zakinut, djeca su najveće bogatstvo’

JAVNA TRIBINA 'U velikoj obitelji nitko nije zakinut, djeca su najveće bogatstvo'

U organizaciji udruge Obitelji 3plus sinoć je u dvorani Visia držana javna tribina pod nazivom ‘ŽIVOT U VELIKOJ OBITELJI: izazovi, koristi i dobrobiti za pojedinca i društvo’.

Tribina je organizirana uz potporu Grada Dubrovnika i angažman dubrovačkih 3plus roditelja, a po prvi put u našem gradu se, u ovakvom obliku izlaganja, javno govorilo o problemima, odnosno glavnim razlozima zašto se obitelji danas sve teže odlučuju imati veći broj djece i kako to promijeniti.

Iako je mnogima prvo na pameti materijalna, odnosno financijska neovisnost kao najveća prepreka, istraživanja su pokazala da neke od najrazvijenijih zemalja u Europi, poput onih skandinavskih, prolaze kroz demografski pad što dokazuje upravo suprotno, a o čemu je na tribini više govorio i Raúl Sánchez, glavni tajnik Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC). Ovom prilikom Sánchez je spomenuo i neke od promjena koje su već postignute diljem Europe, a koje su započele upravo angažmanom samih 3plus roditelja zajedničkih spoznaja, stavova i ciljeva, okupljenih pod konfederacijom ELFAC.

O udruzi Obitelji s troje ili više djece koja djeluje na nivou Hrvatske govorio je Ivan Malbašić, predsjednik Udruge, koji je istaknuo važnost suradnje s jedinicama lokalne samouprave i državnim institucijama. Tako je iznio zadovoljstvo u vezi netom održanog sastanka s predstavnicima Grada Dubrovnika koji su iskazali apsolutnu podršku udruzi i veliki interes za ulazak u europsku mrežu gradova koji se zalažu za podizanje kvalitete života obitelji s više djece.

Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika otkrio je kako Grad Dubrovnik već zadovoljava neke od kriterija za ulazak u spomenutu europsku mrežu gradova, a kako će kroz narednih nekoliko mjeseci vrlo vjerojatno zadovoljiti i ostale te sigurno postati jedan od europskih gradova prijatelja velikih obitelji.

Javna tribina održana je s ciljem podizanja svijesti u društvu kako je život u velikoj obitelji zahtjevan, ali i višestruko koristan za pojedince i cijelo društvo. Pripadnice ljepšeg spola i 3plus majke violončelistica Vanda Đanić i klinički psiholog Silvia Sokal Gojavić te voditeljica tribine, 3plus mama Nina Mašić, iznijele su svoja iskustva te na jedan opušten, radostan i pomalo šaljiv način govorile o izazovima, organizaciji, ali i bogatstvu obitelji s više djece. Sudionici tribine iz publike također su iznijeli svoja razmišljanja te podržali rad i ciljeve udruge Obitelji 3plus.

Javnu tribinu organizirala je udruga Obitelji 3plus uz podršku Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist