Aktualno

JAVITE SE S PRIJEDLOZIMA NP Mljet traži novo ime za svoju prinovu!

JAVITE SE S PRIJEDLOZIMA NP Mljet traži novo ime za svoju prinovu!

Nacionalni park Mljet uskoro će dobiti prinovu – električni katamaran za prijevoz posjetitelja, a od vas se traži prijedlog za ime.

Novi, moderan brod je prvi od tri takva koji će biti isporučeni Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet u ovoj i u slijedećoj godini. Duljine je 15 metara i kapacitet mu je 52 putnika, a pogonjen je električnom energijom. Njegove baterije će se tokom dana nadopunjavati iz fotonaponskih panela ugrađenih u nadstrešnicu broda. Time će biti osigurana autonomija za 7 sati neprekidnog rada, odnosno praktički cijeli dan, a noću će se nadopunjavati iz električne mreže.

Ovaj ekološki brod prometovat će na Velikom jezeru, u temeljnom fenomenu nacionalnog parka Mljet i neće imati negativni utjecaj na biljni i životinjski svijet poznatih mljetskih jezera. Brod je rezultat zajedničkog projekta Nacionalnog parka Mljet, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UN DP-a, kojim se nastoje smanjiti štetni utjecaji na prirodu, naročito emisija ugljičnog dioksida u atmosferu. S obzirom na broj od preko 140.000 posjetitelja Parka u prošloj godini, ovakvi brodovi će zasigurno pronaći svoju svrhu i učinkovito zamijeniti zastarjele brodove na fosilna goriva.

Iz nacionalnog parka poručuju kako bi željeli uključiti javnost u odabir imena novog broda, a prijedlozi se mogu slati na e-mail: np-mljet@np-mljet.hr ili napisati na službenoj Facebook stranici.

Predlagatelj čiji prijedlog imena bude izabran dobit će nagradu u vidu 2 besplatne ulaznice u nacionalni park Mljet, koje uključuju i vožnju novim katamaranom.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo