Grad

JASAN STAV ‘Necijepljena djeca ne mogu u vrtić!’

JASAN STAV 'Necijepljena djeca ne mogu u vrtić!'

Dječji vrtići Dubrovnik zauzeli su jasan stav – djeca koja nisu cijepljena neće moći pohađati vrtić! Potvrdila nam je to ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać. No, naglasila je kako će se odluka prolongirati za drugi dio godine budući da se cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne daje tijekom ljetnih mjeseci.

Sve to potaknuto je epidemijom ospica koja je u Hrvatskoj zahvatila najprije područje Zagreba, a zatim se proširila i na Splitsko-dalmatinsku županiju. Kako naglašava Mato Lakić, dr.med.spec. epidemiologije i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je trenutno preko 200 oboljelih od ospica (uglavnom necijepljene djece) od kojih je gotovo petina imala neku komplikaciju (upalu pluća, upalu uha). Ospice su, naglasio je, ozbiljna bolest, praktički 100 posto zarazna, a najbolji način da se netko ne razboli je cijepljenje.
Istaknuo je i kako u našoj Županiji do danas nema prijava oboljelih od ospica, iako je rizik pojave povećan.

Stav vrtića je jasan

– Mi ćemo u dogovoru s pedijatricama, budući da se djeca ne cijepe u ovom ljetnom razdoblju, prolongirali tu odluku. Meni je to jako teško. I sama sam i majka i baka, i ja sam vrlo neodlučna i nekako se i ja bojim, ali mi moramo poštivati ono što kaže zakon. A zakon kaže da djeca koja nisu cijepljena ne mogu biti upisana u vrtić. Mi ćemo dati mogućnost roditeljima da još jedanput promisle. Prema Pravilniku o zaštiti djece ona djeca koja nisu uredno cijepljena ne mogu biti upisana u vrtić – ističe ravnateljica Boja Milan Mustać, dodavši kako će se dakle zbog nemogućnosti cijepljenja tijekom ljeta odluka prolongirati za jesen.

– Dat ćemo roditeljima mogućnost da djecu cijepe, jer se dakle ne mogu cijepiti ljeti, pa ćemo početkom nove pedagoške godine imati stav. Zapravo je on već jasan – djeca koja nisu cijepljena ne mogu biti uključena u vrtić, no mislim da će kod nas ipak roditelji razmisliti i da će cijepiti svoju djecu tijekom ta tri mjeseca početkom školske godine – rekla je za DuList Milan Mustać.
Na naše pitanje postoji li dakle mogućnost ispisivanja djece koja se ne budu cijepila, odgovorila je: Postoji!

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist