DuList IN

Japanski div fotografiju dubrovačke redovnice odabrao za fotografiju ožujka

Japanski div fotografiju dubrovačke redovnice odabrao za fotografiju ožujka

Svjetski poznata kompanija Nikon specijalizirana za područje optike izabrala je za fotografiju mjeseca ožujka 2019. fotografiju redovnice Ružice Dodig iz Dubrovnika. Riječ je o fotografiji koja prikazuje poznate dubrovačke zidine.

Kako je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu otkrila sestra Ružica Dodig, koja djeluje kao odgojiteljica u Učeničkom domu Paola Di Rosa u Dubrovniku, prvi put se prijavila na Nikonov natječaj.

‘Uživala sam u snažnom i čudesnom jugu u Dubrovniku, zabilježila ga i tako je nastala ova fotografija. Moji prvi koraci u fotografiji vezani su uz Nikonovu opremu, stoga sam počašćena što je Nikon odabrao moju fotografiju za fotografiju mjeseca’, istaknula je Ružica Dodig.

Ova redovnica članica je reda Službenice Milosrđa. Red je u Italiji utemeljila sveta Marija Krucifiksa, a prva zajednica utemeljena u Hrvatskoj je u Dubrovniku. Pohađala je Akademiju umjetnosti u Italiji, na odjelu za nove tehnologije u umjetnosti te grafički dizajn.

‘Sestre su mi predložile studij koji će me ne samo naučiti ‘korisnim tehnološkim alatima’ nego i uvesti u audio-vizualnu kulturu okrenutu vrijednostima. Tri godine su uglavnom bile posvećene projektima vezani uz obradu videomaterijala, fotografija, 3D modeliranje, koncipiranje videoigara i izradu web stranica, dok su druge dvije bile vezane uz grafički dizajn’, istaknula je za hkm.hr.

Budući da vodi medijsku sekciju u domu, sestra Dodig mlade uči kritički promišljati i gledati filmove, spotove i sve ostalo što mediji nude, kako bi znali razlikovati dobru od loše priče.

‘U medijskoj sekciji koju vodim u Učeničkom domu nalazi se oko desetak djevojaka. Više snimamo, nego što fotografiramo, stoga kroz snimateljske kadrove učimo fotografiju. Cilj naših okupljanja nije toliko fotografiranje i snimanje, koliko odgoj za dobru vizualnu kulturu. Kao odgajatelj i redovnica u domu, prvenstveno svoju ulogu vidim u jednom kreativnom i duhovnom odgoju, jer za ozbiljnije bavljenje filmovima potrebna su veća sredstva, vrijeme i fokusiranost na struku’, poručila je redovnica Ružica Dodig.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist