Natrag
23.4.2019 14:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

JAPANSKA SKUPINA MuDA U LAZARETIMA ‘Nastojimo zadržati ritam svemira’

31.8.2014 @ 1:19 Dulist Kultura
15;15

Podijelite:

Umjetnička skupina MuDA prvi puta gostuje u Europi na turneji po Hrvatskoj i Bugarskoj, pa su se tako u subotu navečer u Art radionici Lazareti predstavili i dubrovačkoj publici plesnim komadom RITES OF CIRCULATION.

Ovaj komad bavi se temom sraza života i njegova tijeka, suglasjem plesa, glazbe, vizualnih umjetnosti, svjetla i prostora.

Umjetničku skupinu MuDA osnovalo je nekoliko raznorodnih umjetnika okupljenih oko plesača, koreografa i redatelja QUICK-a u ljeto 2010. Žive i rade u Kyotu a skupina uključuje i članove kao što su Toru Yamanaka, skladatelj i DJ i Shinta Inoue, suvremeni umjetnik / umjetnički direktor.

Osnovna ideja grupe je doseći nepoznato područje baveći se fizičkim i osjetilnim ograničenjima i prevladavajući ekstremna ograničenja koristeći pritom razne umjetničke forme kao što su ples, glazba, projekcije, likovne umjetnosti … U svojim nastupima spajaju suvremene tehnologije i tradiciju. Trenutno su najpoznatija umjetnička skupina ove vrste u Japanu.

Poruka koju prenose MuDA:

Svemir u kojem živimo je bezgraničan i nemjerljiv. Nebrojive i neobjašnjive stvari događaju se iznenadno i bez postavljenih pitanja. Srazovi, sudari i eksplozije se ponavljaju, stvaraju učinak, a stres se prenosi na nešto drugo i buja dok ne pređe na sljedeću stvar. U tome svijetu, u vremenu bez objašnjenja, čovječanstvo se kreće prema nečemu jednako golemom poput svemira, poput nečijeg sna i žudnje. Mnogi od nas ne umiju živjeti sami duboko u planini. Ne možemo izliječiti nečiju bolest ili ranu za tren oka. Ne možemo živjeti sami niti bez materijalnih stvari. Mnogi ljudi u ovome su društvu pod stresom zbog suočenja sa značajnim pitanjima i informacijama, međusobno se bore, nadahnjuju i bivaju nadahnutima; istodobno vodeći u napetost, represiju, prekide i poremećaje. Teško je kretati se prema naprijed pod svim tim stresom. Toliko je teško da se ponekad zapne na mjestu, ostane stajati ili se padne. Ali ako se ostane na mjestu, onda je tu kraj priče. Ako se zapne, morat će se eksplodirati. Ako se padne, mora se ustati. Ako noge stanu, mora se nastaviti kretati. Jednako poput svemira prenosimo stres i kroz stres se razvijamo. Kad se borimo i migoljimo, izazivajući stres na evoluciju i napredak, tada nastaje najvrijedniji trenutak života. Nastojimo zadržati svijet života, ritam svemira i ples života koji prenosi stres.

Produkcija: MuDA

Koreografija: QUICK -Kazushige Uchida -Ryu Mieno -CHIBIGUTS -Shin Degawa

DJ / dizajn zvuka: Toru Yamanaka

Scena :Shinta Inoue

Voditelj scene: Ayumu Okubo

Dizajn svjetla: Ryoya Fudetani

Video / VJ: Yoshinori Takeuchi

Body paint : Shin Degawa

Koncept i režija: QUICK

Asistent  redatelja: Kazushige Uchida

Dizajn promotivnih materijala: Ryu Mieno

Producent: Haruka Akiyama

Na europskoj su turneji pod pokroviteljstvom Japan Foundation, a u Dubrovniku su gostovali u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice, u organizaciji Art radionice Lazareti i uz podršku Dubrovačkih ljetnih igara.

 Foto: Vedran Levi

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana