Grad

JANDROKOVIĆ U DUBROVNIKU Zajedničkim djelovanjem za sigurnost i stabilnost Mediterana

JANDROKOVIĆ U DUBROVNIKU Zajedničkim djelovanjem za sigurnost i stabilnost Mediterana

Međunarodna parlamentarna konferencija „Izgradnja demokratske sigurnosti na Mediteranu: zajednički izazovi i odgovornosti“ održana je u utorak u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, u organizaciji Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Hrvatskoga sabora.

U radu konferencije sudjelovao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier, zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Gabriella Battaini Dragoni, predsjednik Venecijanske komisije Gianni Buquicchio te drugi brojni gosti.

Sudionici konferencije, parlamentarci država članica Vijeća Europe i parlamentarci zemalja MENA regije (Srednji istok i Sjeverna Afrika) okupili su se u Dubrovniku kako bi razgovarali o različitim političkim i sigurnosnim izazovima na području Mediterana te demokratskoj sigurnosti, unapređenju dobrog upravljanja i borbi protiv svih prijetnji vladavini prava na tom području te kako bi međusobno podijelili svoja iskustva.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u uvodnom obraćanju posebno je istaknuo spremnost Hrvatske za suradnju i djeljenje iskustva jer smo primjer države koja je u kratkom vremenu prošla put do demokratske sigurnosti i članstva u društvu najrazvijenijih država svijeta. Dodao je i kako smo i prije članstva u Uniji pružali političku podršku osnaživanju veza među državama Mediterana, prvo kroz Barcelonski proces i kasnije Uniju za Mediteran. – Pozdravljam jedinstveni pristup i osmišljene programe Vijeća Europe kojima se želi pomoći svim zemljama južnog Mediterana u osnaživanju demokratskog upravljanja, rekao je Jandroković.

Predsjedavajuća Odborom ministara Vijeća Europe, potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić istaknula je kako je uspostava demokratske sigurnosti dugoročan proces, a da se svi izazovi koji se nalaze pred državama Mediterana mogu rješavati zajednički kroz suradnju i partnerstvo država članica Vijeća Europe. – Samo zajedno možemo odgovoriti na sve sigurnosne izazove na Mediteranu i time osigurati ljudima koji ondje žive budućnost kakvu zaslužuju, kakvu svi zaslužujemo, naglasila je Pejčinović Burić.

Predsjednica Parlamentarne skupštive Vijeća Europe Pasquier rekla je u uvodnom obraćanju kako ne postoji jedan univerzalan model demokracije, ali kako je svima u interesu da se zalažu za demokratsku sigurnost, osnaživanje institucija, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i ostale vrijednosti i ideje koje vode miru, stabilnosti i sigurnosti. – Dijalogom i interparlamentranom suradnjom, traženjem zajedničkih odgovora i preuzimanjem zajedničke odgovornosti te dijeljenjenjem iskustava i dobrih praksi možemo učiniti puno, istaknula je među ostalim Pasquier.

U raspravi o prvoj temi Konferencije o izazovima za sigurnost Mediterana razmatralo se kako odgovoriti na niz izazova, od borbe protiv terorizma, upravljanja migracijskom krizom, zaštiti ljudskih prava te kako pronaći rješanja za osiguranje mira i prosperiteta za sve države Mediterana. Sugovornici su se složili da iako postoje višestruke prijetnje na Mediteranu postoji i potreba za zajedničkim djelovanjem u očuvanju mira i stabilnosti jer sigurnost Europe ovisi i o sigurnosti u njezinom susjedstvu.

Druga tema Konferencije bavila se izgradnjom demokratske sigurnosti, unapređenjem dobrog upravljanja i borbom protiv prijetnji vladavini prava. Poptredsjednica Vijeća Erope Battaini-Dragoni predstavila je doprinos svoje organizacije prijetećim izazovima na Mediteran kroz koncept Demokratske sigurnosti koja obuhvaća neovisnost pravosuđa, slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i udruživanja, funkcioniranje demokratskih institucija, borbu protiv korupcije te izgradnju uključujućeg društva i demokratsko građanstvo. U sklopu druge teme, o Partnerstvu za demokraciju s Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe kao platformi međuparlamentarne suradnje govorila je Pasquier ističući posebno kako je to učinkovit i fleksibilan model suradnje. Pasquier je predstavila primjere uspješne suradnje s državama Magreba koja postoji već dugo te naglasila da je pojačana suradnja u osnaživanju demokratske sigurnosti krenula nakon Arapskog proljeća 2011. godine. – Partnerstvo za demokraciju temelji se na univerzalnim vrijednostima; demokraciji, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i temeljnim slobodama koje su jednake i za sjever i jug obala Mediterana, rekla je Pasquier.

U nastavku se govorilo o međusobnoj suradnji Vijeća Europe, Skupine država protiv korupcije (GRECO), Odbora za borbu protiv terorizma Vijeća Euroe (CDCT) i Venecijanske komisije i njihovom zajedničkom doprinosu i alatima za uspostavu stabilnosti na Mediternu. Doprinos u raspravi posebno su dali predstavnici parlamenata MENA regije ističući izazove, napore, ali i uspjehe u postizanju i očuvanju demokratskih standarda u državama koje predstavljaju.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist