Politika

Jandroković ponovno predsjednik Sabora, Plenković otkrio koje će ministre zadržati

Jandroković ponovno predsjednik Sabora, Plenković otkrio koje će ministre zadržati

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon završetka sjednica najvažnijih tijela stranke.

-Održali smo sastanak i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Još smo jednom u najširem formatu analizirali rezultate izbora za Hrvatski sabor koji nas dodatno obvezuje na angažman i rad u interesu svih hrvatskih građana. Danas smo raspravili i predstojeće korake koji će uslijediti a to je promjena arhitekture vlade, tehnologija odabira ministara, dogovor s partnerima, dakle osam manjinskih zastupnika plus HNS i Reformisti. Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Pričekat ćemo proglašenje ovih konačnih rezultata, ovih ponovljenih izbora u Raši, i nakon toga ja vjerujem u dogovoru s premijerom dogovoriti primjeren termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog hrvatskog sabora – kazao je Plenković.

-Danas je na moj prijedlog imenovan novi glavni tajnik Krunoslav Katičić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine koji je sada ujedno od idućeg tjedna i saborski zastupnik. Zahvalili smo dosadašnjem glavnom tajniku koji će biti ponovno predsjednik Hrvatskog sabora. Predložio sam da potpredsjednici Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a i dalje budu akademik Željko Reiner i Ante Sanader i da Branko Bačić ponovno bude predsjednik kluba HDZ-a u saboru. Drago mi je da ćemo Tomo Medved i ja koji smo dobili veliko povjerenje na unutarstranačkim izborima funkcionirati i na razini vlade i na razini stranke kao jedan dvojac koji zajednički vodi i HDZ i koordinira sve na razni gradova i općina, na tragu istih vrijednosti i zajedničke politike. Kolege su podržale sve ove odluke i dali potporu i postignutom dogovoru za postizanje parlamentarne većine – rekao je Plenković.

Što se tiče smanjenja broja ministarstva i sastava ministara prije sastanka je rekaoda se još vode razgovori te da će arhitektura nove vlasti biti poznata u četvrtak. Nakon sastanka je ponovio da se još vode neki razgovori.

Potvrdio je i da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja i potporedsjednik Vlade.

Što se tiče sastanka s predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušli sabor, pojasnio je kako on vidi cilj tog sastanka.

-Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego jedan razgovor aktualnog i budućeg predsjednika Vlade s čelnim ljudima onih stranaka koji su izabrane o tome kakvi su naši planovi, da im kažemo direktno, da otvorimo jednu vrstu dijaloga – kazao je i dodao:

-Moja poruka je bila vrlo jasna – radi dijaloga, izravnog upoznavanja s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali sm da će takavi razgovori biti korisni i dobri. Ako netko misli da će time dobiti nekakve poene – neće – kaže Plenković.

Govorio je i o mogućoj podršci vladi još nekih zastupnika osim 76 koji joj već sada daju potporu.

-Jasan stan središnjeg odbora je sljedeći – ukoliko netko od izabranih zastupnika ima iz nekih svojih razloga – želje za stabilnošću zemlje, potpore Vladi – namjeru podržati našu većinu, onda to može učinit samoinicijativno, javno i transparentno. Nema nikakvih snubljenja. Postoji normalan razgovor između ljudi kojima je hrvatski narod dao povjerenje. Onaj tko još živi u nekakvom modu natjecanja treba se prisjetiti kako je hrvatski narod glasao, tko ima većinu. Nemamo razloga nadmetati se na taj način – dodaje.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, kazao je zaključno, piše Index.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist