Politika

Jandroković ponovno predsjednik Sabora, Plenković otkrio koje će ministre zadržati

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon završetka sjednica najvažnijih tijela stranke.

-Održali smo sastanak i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Još smo jednom u najširem formatu analizirali rezultate izbora za Hrvatski sabor koji nas dodatno obvezuje na angažman i rad u interesu svih hrvatskih građana. Danas smo raspravili i predstojeće korake koji će uslijediti a to je promjena arhitekture vlade, tehnologija odabira ministara, dogovor s partnerima, dakle osam manjinskih zastupnika plus HNS i Reformisti. Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Pričekat ćemo proglašenje ovih konačnih rezultata, ovih ponovljenih izbora u Raši, i nakon toga ja vjerujem u dogovoru s premijerom dogovoriti primjeren termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog hrvatskog sabora – kazao je Plenković.

-Danas je na moj prijedlog imenovan novi glavni tajnik Krunoslav Katičić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine koji je sada ujedno od idućeg tjedna i saborski zastupnik. Zahvalili smo dosadašnjem glavnom tajniku koji će biti ponovno predsjednik Hrvatskog sabora. Predložio sam da potpredsjednici Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a i dalje budu akademik Željko Reiner i Ante Sanader i da Branko Bačić ponovno bude predsjednik kluba HDZ-a u saboru. Drago mi je da ćemo Tomo Medved i ja koji smo dobili veliko povjerenje na unutarstranačkim izborima funkcionirati i na razini vlade i na razini stranke kao jedan dvojac koji zajednički vodi i HDZ i koordinira sve na razni gradova i općina, na tragu istih vrijednosti i zajedničke politike. Kolege su podržale sve ove odluke i dali potporu i postignutom dogovoru za postizanje parlamentarne većine – rekao je Plenković.

Što se tiče smanjenja broja ministarstva i sastava ministara prije sastanka je rekaoda se još vode razgovori te da će arhitektura nove vlasti biti poznata u četvrtak. Nakon sastanka je ponovio da se još vode neki razgovori.

Potvrdio je i da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja i potporedsjednik Vlade.

Što se tiče sastanka s predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušli sabor, pojasnio je kako on vidi cilj tog sastanka.

-Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego jedan razgovor aktualnog i budućeg predsjednika Vlade s čelnim ljudima onih stranaka koji su izabrane o tome kakvi su naši planovi, da im kažemo direktno, da otvorimo jednu vrstu dijaloga – kazao je i dodao:

-Moja poruka je bila vrlo jasna – radi dijaloga, izravnog upoznavanja s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali sm da će takavi razgovori biti korisni i dobri. Ako netko misli da će time dobiti nekakve poene – neće – kaže Plenković.

Govorio je i o mogućoj podršci vladi još nekih zastupnika osim 76 koji joj već sada daju potporu.

-Jasan stan središnjeg odbora je sljedeći – ukoliko netko od izabranih zastupnika ima iz nekih svojih razloga – želje za stabilnošću zemlje, potpore Vladi – namjeru podržati našu većinu, onda to može učinit samoinicijativno, javno i transparentno. Nema nikakvih snubljenja. Postoji normalan razgovor između ljudi kojima je hrvatski narod dao povjerenje. Onaj tko još živi u nekakvom modu natjecanja treba se prisjetiti kako je hrvatski narod glasao, tko ima većinu. Nemamo razloga nadmetati se na taj način – dodaje.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, kazao je zaključno, piše Index.

Pročitajte još

NOVI CRODEMOSKOP HDZ uvjerljivo prvi, SDP i Domovinski pokret dodatno ‘potonuli’

Dulist

ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MARKO GILJAČA Uzalud županu legitimitet i legalitet kad se dogodi pomor stonskih kamenica

Andrea Falkoni Račić

Već 2024. godine mogli bismo imati novu dvoranu za Svjetsko rukometno prvenstvo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija