AktualnoHrvatska

Jambo ratni profiter?

Jambo ratni profiter?

Udruženje malih dioničara metkovskog Razvitka podnijelo je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv Stipe Gabrića Jamba i drugih mu pomagača.

Kako stoji u kaznenoj prijavi osnovano se sumnja u počinjenje kaznenih djela ratnog profiterstva, kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije TP „Razvitka“ Metković, prouzrokovanje stečaja, nesvjesnog gospodarenja, zlouporabe ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenja štetnih ugovora, krivotvorenje službenih isprava, primanje i davanje mita. Počinjena materijalna šteta, navodi se u kaznenoj prijavi, procjenjuje se na nekoliko desetaka milijuna eura, a sve to dovelo je i do stečaja te slanja na ulicu više od 1600 radnika Razvitka. Mali dioničari Razvitka predlažu Državnom odvjetništvu da se Jambo pritvori kako ne bi utjecao na svjedoke te da mu se blokira imovina kako je ne bi rasprodao.

„Bavimo se glupostima“

– Posebnu težinu ovim djelima daje činjenica da su počinjena u tijeku ili neposredno nakon Domovinskog rata u kojem je Hrvatska krvarila, a Jambo i družina se bogatila svjesno koristeći teško ratno i poratno stanje – navedeno je u prijavi.
Stipo Gabrić Jambo, inače prvi na listi HSS-a na predstojećim Parlamentarnim izborima, nije želio komentirati podnošenje kaznene prijave. Tek nam je odbrusio kako se „bavimo glupostima“.

Stipo Gabrić Jambo, inače prvi na listi HSS-a na predstojećim parlamentarnim izborima, nije želio komentirati podnošenje kaznene prijave. Tek nam je odbrusio kako se „bavimo glupostima“.

Dugogodišnji metkovski gradonačelnik Jambo, tijekom Domovinskog rata je bio direktor Razvitka, a u kaznenoj prijavi se navodi kako je „zloupotrebljavajući svoj položaj koristeći ugovor između Razvitka i MORH-a o opskrbi HV i HVO-a isporučivao robu Razvitku preko tvrtke Jambo u vlasništvu svoga brata po neuobičajenim visokim cijenama uz marže“.
Tako je, navode, marža za rajčice bila 210 posto, glavati kupus 186 posto, za senf 112 posto, a lubenice 283 posto, a onda bi tvrtka Razvitak tu istu robu uz minimalne marže isporučivao HV-u i HVO-u.
 
„Opljačkano pa prodano“

U kaznenoj se prijavi navodi kako je o ovom slučaju raspravljao Županijski sud Dubrovnik pod predsjedanjem predsjednika suda Pera Miloglava 17.11. 2003. Slučaj je dva puta odbijen odlukom da „nema kaznenog djela“.

Dugogodišnji metkovski gradonačelnik Jambo, tijekom Domovinskog rata je bio direktor Razvitka, a u kaznenoj prijavi se navodi kako je „zloupotrebljavajući svoj položaj, koristeći ugovor između Razvitka i MORH-a o opskrbi HV i HVO-a, isporučivao robu Razvitku preko tvrtke Jambo u vlasništvu svoga brata po neuobičajenim visokim cijenama uz marže“.

– Osokoljen neprocesuiranim kriminalom Jambo polako uništava Razvitkovu veleprodaju. S predsjednikom Uprave Razvitka i direktorom maloprodaje tvrtke Jambo preuzima opskrbu najvećeg dijela Razvitkove maloprodaje opet po znatno višim cijenama od tržišnih – naveli su iz Udruženja malih dioničara Razvitka u kaznenoj prijavi, koji su uporno od 1993. godine uputili preko trideset kaznenih prijava, no kako tvrde nadležni nisu ništa učinili.
No to nije sve, Mali dioničari podastiru i dokaze o uništavanju Klaonica Metković, objekata niz Primorje i Turističko naselje Klek te Upravne zgrade Razvitak. Treba napomenuti kako je TP Razvitak bio treća po veličini trgovačka kuća u Hrvatskoj.
 
Preko 30 kaznenih prijava

Dioničari ga prozivaju, a to navode i u kaznenoj prijavi, kako Stipo Gabrić nikad nije platio niz samoposluga i trgovina koje su bile u vlasništvu Razvitka tvrtki Jambo već je pljačkom uzeo sve navedene objekte, koje kasnije prodaje.  

Marža za pomadore bila je 210 posto, glavati kupus 186 posto, za senf 112 posto, a dinja 283 posto, a onda bi tvrtka Razvitak tu istu robu uz minimalne marže isporučivao HV-u i HVO-u.

– Cilj zločinačke grupe je bio dovesti Razvitak u stečaj i dokopati se besplatno njegove imovine. I sve je to napravljeno pred očima hrvatske policije i javnost. Iako smo više puta i na vrijeme podnosili kaznene prijave, one su završavale u ladicama državnih odvjetnika ili sudaca ili su suci donosili rješenje o oslobađanju. Ukoliko se i ovoga puta ništa ne dogodi obavijestit ćemo nadležne komisije EU o kriminalu u Metkoviću.
Ovaj kriminal zasigurno spada u najveći kriminal počinjen u Hrvatskoj, a da nije procesuiran jer se Jambo i sam hvali kako nema toga koga on ne može kupiti – navodi se u kaznenoj prijavi.  bđ
 
 

ZA ŠTO GA KRIVE
Razvitak protiv S.G. Jamba
  1. nesavjesnog gospodarskog poslovanja iz čl. 103. KZ-a
  2. zlouporabe ovlaštenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 106. KZ-a
  3. zaključenja štetnih ugovora iz čl. 107. KZ-a
  4. krivotvorenja službenih isprava iz čl. 212. i čl. 227. KZ-a
  5. primanja i davanja mita iz čl. 234. i čl. 235. KZ-a
  6. kaznenog djela ratnog profiterstva te kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. U svrhu dokazivanja ratnog profiterstva Stipe Gabrića Jambe dostavljamo račune TP Razvitak iz Metkovića iz kojih je vidljivo da se za poljoprivredne proizvode uzimala marža od 200%  – 300 % i to na način da bi tvrtka Jambo d.o.o. prodavala Razvitku poljoprivredne proizvode (uz maržu od  200%  – 300 %) a onda bi Razvitak takvu robu prodavao MORH-u.

 

„Dabogda svatko bio dužan kao Jambo“
Vlasnik je pola milijuna kvadrata u Gradu

Ja sam vlasnik pola milijuna kvadrata atraktivnog zemljišta u Dubrovniku. Više je lokacija u pitanju. Trenutno su u izradi prostorni planovi. Banka ne pritišće jer zna kolika je to vrijednost – otkrio je Stipo Gabrić Jambo pozadinu posla sa Sanabilis nekretninama za jedan internetski portal. Sanabilis nekretnine zagrebačka su tvrtka kojemu je osnivač i vlasnik Dragica Koren.

Inače, Jambo je krenuo s predizbornom kampanjom u dolini Neretve. Na plakatima se metkovski gradonačelnik, koji će biti prvi na listi HSS-a X. izborne jedinice, predstavlja kao čovjek koji rješava sve probleme. Iako su novinare Indexa zanimali njegovi dugovi Jambo je nonšalantno odgovorio:

– Dabogda svatko bio dužan kao Jambo. Ja sve svoje obaveze uredno izvršavam. To vam je kao kada kupujete auto na kredit. Banka vam se upiše i to je to. Ali to sa izborima nema nikakve veze. To je zlonamjerno.

Ispričao je tako i da je izmirio dug prema Poreznoj, a tvrdi i da je hipoteka skinuta s obiteljske mu kuće, ali se povjerio i o odnosu s Perom Vićanom, koji mu je navodno preko Dubrovačkog primorja posudio 34,5 milijuna kuna sa rokom otplate od 10 godina i počekom od dvije godine.

-Jambo duguje PBZ-u i Kreditnoj banki i svoje obaveze uredno izvršava. Pero Vićan je moj poslovni partner i tu se radi o međusobnim odnosima i osiguranju, nikakvom dugu – rekao je metkovski gradonačelnik, HSS-ovac S.G. Jambo jedan nacionalni portal.
 
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo