Politika

JADRAN BARAČ Neka HDZ vrati Gradu ekskluzivne prostore s pogledom na Stradun te ih ustupi Lokrumu

Predsjednik dubrovačkog SDP-a i gradski vijećnik Jadran Barač u priopćenju za javnost osvrnuo se na kupnju zgrade bivše Kapetanije za potrebe Javne ustanove Rezervat Lokrum.

-SDP se protivi prijedlogu gradonačelnika Frankovića da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća da suglasnost Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum za investiciju tešku 16,5 milijuna kuna kojom bi se osigurale bolje radne prostorije za njihove djelatnike. Nismo protivni da administrativni dio ustanove Lokrum riješi pitanje adekvatnog uredskog smještaja, ali ovakva odluka predstavlja čisto rasipništvo, odnosno neracionalno trošenje javnog novca – smatra Barač.
-Procijenjeno je da će kupovina ove nekretnine – ex. ‘Lučke kapetanije’ – i njezina adaptacija u uredske prostore stajati čak 6 500 eura po m2. Takva svota nipošto nije odgovarajuća ni racionalna za propagiranu namjenu javne ustanove. Nadalje, njezina lokacija ne korelira s potrebama Javne ustanove Lokrum budući su sve aktivnosti ustanove usmjerene iz stare gradske luke prema Lokrumu, a ne prema gruškom akvatoriju.
Špekulacije Gradonačelnika o korištenju dijela navedene nekretnine za komercijalne namjene (podnajam) su potpuno deplasirane budući Javna ustanova Rezervat Lokrum ne bi trebala razvijati trgovačke ni ugostiteljske djelatnosti izvan lokacije Lokruma niti to ova nekretnina adekvatno omogućava. Grad  Dubrovnik i prateće javne ustanove trebaju biti servis građanima odnosno rješavati potrebe građana na razini lokalne zajednice, a ne djelovati kao agencija za otkup (i to po najvišim tržišnim cijenama) i komercijalno iznajmljivanje nekretnina – piše dalje Barač u špriopćenju te nastavlja:
-Prema tome, ako Gradonačelnik želi ustanovi Rezervat Lokrum omogućiti adekvatni radni prostor, predlažemo da vladajući HDZ vrati Gradu Dubrovniku ekskluzivne uredske prostorije na adresi Petilovrijenci 2 površine 90 m2 s pogledom na Stradun te ih potom ustupi na korištenje ustanovi Lokrum. Najam spomenutih visokovrijednih uredskih prostorija HDZ trenutno plaća Gradu svega 2.700 kuna mjesečno, dok, nasuprot tome, godišnje iz proračuna dobiva 378.000 kuna. Takav potez bi građanima uštedio 16 i pol milijuna kuna (!), a taj iznos bi se mogao svrsishodnije upotrijebiti za razvoj i održavanje objekata te prirodne i povijesne baštine otoka Lokruma – zaključuje Jadran Barač.

Pročitajte još

Palice otišle u povijest, vijećnici ubuduće glasuju putem tableta

Dulist

NOVO ISTRAŽIVANJE Milanović najpopularniji političar, evo kako su ‘prošli’ ostali

Dulist

NOVI CROBAROMETAR Evo kako ‘stoje’ SDP, HDZ i Škoro nakon predsjedničkih izbora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija