Hrvatska

IZVOR VODE ZA 200 KUNA DNEVNO Očekuje li Omblu bezobrazno iskorištavanje?

IZVOR VODE ZA 200 KUNA DNEVNO Očekuje li Omblu bezobrazno iskorištavanje?

Poduzeće Bumes iz Splita je odlukom Vlade RH, dobilo 30-godišnju koncesiju za crpljenje vode nedaleko od izvora rijeke Cetine na području Vrlike za mizernih 200 kuna dnevno.

Koncesionari smiju zahvaćati do najviše dvije litre vode na sekundu, što bi, piše tris.com.hr,iznosilo 172.800 litara dnevno, ili 63 milijuna i 72 tisuće litara godišnje, odnosno 1,89 milijardi litara vode za ukupnog trajanja 30-godišnje koncesije.

Maksimalna količina vode koja se može iscrpiti je 2500 metara prostornih godišnje, što iznosi maksimalni limit od 2,5 milijuna litara vode godišnje.

Za 30-godišnju koncesiju Bumes će Vladi RH uplatiti jednokratni iznos od 40 tisuća kuna, što na godišnjoj razini iznosi 1.333,33 kune.
No, tu je i plaćanje godišnje koncesije, koja će po riječima ministra Jakovine iznositi 75 tisuća kuna. Najvrjedniji državni resurs, voda, može se tako dobiti za oko 6,2 tisuće kuna mjesečno ili – 200 kuna dnevno, što je mizerna cijena kad se uzme u obzir koliko litra vode košta u trgovinama. Tko zna koje još izvore u Hrvatskoj očekuje ovakvo bezobrazno iskorištavanje. Možda u igri jednog dana bude i Ombla.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist