Natrag
23.4.2019 10:13

facebook

twitter

google

rss

dulist

Izveden prvi zahvat na anaurizmi u Dubrovniku

14.3.2012 @ 14:22 Andrea Falkoni Račić Aktualno
9;9

Podijelite:

Prvi put u povijesti Opće bolnice Dubrovnik 8. ožujka je izvedena neurološka operacija anaurizme glave, službeno je na konferenciji za medije potvrdio ravnatelj bolnice Branko Bazdan.

– Tom zahtjevnom operacijom neurokirurgija je definitivno pustila korijene, a put do tog čina bio je prilično dug, s usponima i padovima – kazao je ravnatelj Bazdan, posebno zahvalivši nizu specijalista koji su pomogli da neurokirurgija stekne današnji status. Istaknuo je kako je OB Dubrovnik angažirala i jednu specijalizanticu neurokirurgije iz Dubrovnika, što je također dio zamišljenog plana.

Zahvat je izveden na 75-godišnjoj pacijentici iz Dubrovnika i trajao je 45 minuta. Ravnatelj je čestitao timu docenta Lupreta, ali i ostalom osoblju na velikom dostignuću.

Šef odjela kirurgije doc.dr.sc. Marko Margaritoni istaknuo je kako je neurokirurgija godinama bila osnovna briga kirurškog odjela, ali je prije dvije godina omogućio prostor i nabavila oprema za potrebe neurokirurgije.

– Zahvaljujući iskustvu i ugledu docenta Lupreta počeli smo raditi na endokranijskim zahvatima, ne samo hitnim neurotraumatološkim slučajevima, već i onim preventivnim. Zahvat na cerebralno-vaskularnoj anaurizme je vrhunac u dosadašnjem razvoju, ali tu nećemo stati – istaknuo je Margaritoni. Najavio je prvi poslijediplomski tečaj 14. travnja na temu neurokirirgije za liječnike primarnog kontakta.

Šef odjela anestezije dr.Srećko Ljubičić ukazao je na javnozdravstvene podatke, prema kojima je u 2010. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji preminulo 1294 osobe, a prema strukturi je čak 14% umrlo zbog cerebrovaskularnih bolesti, bolesti krvnih žila mozga, 1% zbog tumora na mozgu, a 0,8% zbog ozljeda na mozgu.

– Podaci pokazuju kako su česti uzroci smrtnosti u našoj Županiji stanja koja zahtjevaju neurokirurški tretman i ova uprava je na pravom putu i opravdano razvoj neurokirurgije postavlja u prioritete – kazao je dr. Ljubičić, dodavši kako su dosadašnja iskustva vezana najčešće za hitne slučajeve, pa je za ovakve preventivne zahvate uspostavljena suradnja s KBC Rebro, pogotovo s klinikom za anesteziju.

– Posebno zahvaljujem ravnatelju Branku Bazdanu i zamjeniku ravnatelja Branku Johnu što su pomogli u rješavanju kadrovskih i drugih problema na odjelu anestezije koje smo naslijedili od ranijih uprava, a koji su se dogodili ili zbog određenih propusta ili nekih loših poteza u našoj bolnici – kazao je dr. Ljubičić.

Šef odsjeka neurokirurgije doc.dr.sc. Velimir Lupret kako je neurokirurški tim organiziran u kratkom roku s ciljem da se promjeni slika da neurokirurški zahvati ovise o čovjeku, a ne tehnologiji.

– Ako ste stručni i kadrovski ekipirani, onda i sa skromnim sredstvima možete napraviti puno. Samo anaurizmu sam operirao na tisuću i pol pacijenata, a ostalih mikrokirurških zahvata oko sedam tisuća. Nije jednostavno započeti ovakav projekt, ali uz pomoć ravnatelja i odjela anestezije trenutno možemo pokriti 90% potreba – istaknuo je docent Lupret te najavio provođenje kompletnog programa tumora mozga i ostalih cerebrovaskularnih zahvata.

– Cilj je doći pacijentu, a ne obrnuto. Kad imate ovakvu mogućnost u Dubrovniku, onda ostajete u kontaktu sa svakodnevnim životom u svom gradu – naglasio je značaj pothvata za građane Dubrovnika docent Lupret.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana