Aktualno

Iznajmljivači će morat plaćati PDV na proviziju

Privatni iznajmljivači

Iako nisu u sustavu Poreza na dodanu vrijednost (PDV), već paušalisti, brojni hrvatski iznajmljivači morat će plaćati PDV na maržu.

To je konačno potvrdilo i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava u dopisu u kojem se konačno definira moraju li iznajmljivači plaćati novi namet ili ne. Cijelu priču otvorili su sredinom jeseni dopisi internetskog posrtala Booking.com u kojem iznajmljivače obavještavaju da će zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti dužni plaćati PDV na račune za proviziju tvrtke Booking.com

Što se odnosi i na one koji imaju manje prometa od 230.000 kuna što je nova granica za ulazak u sustav PDV. Brojni iznajmljivači koji rade s ovim međunarodnim servisom za oglašavanje smještaja, ostali su neugodno iznenađeni ovim dopisom i novim nametom, koji, ne samo da znači više izdvajanja za državu, nego i obračunavanje PDV-a. Booking.com je, dakle, obvezu plaćanja PDV-a na maržu prebacio na iznajmljivače, smanjujući im time zaradu, ali i ukazujući da bi PDV trebali platiti retroaktivno, piše Novi list

Ovaj je slučaj otvorio brojna pitanja o promjenama poreznih obveza za iznajmljivače koji su apsolutni pobjednci ovogodišnje turističke sezone, s obzirom da se najveći indeksi porasta broja noćenja i dolazaka odnose upravo na ovaj smještajni segment. Koji, inače, čini gotovo polovicu svih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj.

Iznajmljivanje van sive zone olakšano je, uz ostalo, i time što je država granicu za ulazak u sustav PDV-a povećala s 85.000 na 230.000 kuna što je otvorilo vrata paušalistima za rad.

No sada je i ta granica postala upitna, jer će iznajmljivači koji rade sa stranim poslovnim subjektima, odnosno onima koji nemaju sjedište u Hrvatskoj, morati plaćati PDV na maržu. Ujedno, za to će trebati PDV identifikacijski broj.

U dopisu Porezne uprave tako stoji da je mali porezni obveznik, u ovom slučaju građanin privatni iznajmljivač, koji ima sjedište u tuzemstvu, obvezan zatražiti izdavanje PDV identifikacijskog broja u slučaju kada mu usluge obavlja porezni obveznik koji ima sjedište u drugoj državi članici.

Stoga, u slučaju da mali porezni obveznik, građanin koji je privatni iznajmljivač, ima dodijeljen PDV identifikacijski broj, tada strana putnička agencija na obavljenu uslugu posredovanja neće zaračunati PDV, već će privatni iznajmljivač biti obvezan na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi od 25 posto, naveli su u Poreznoj upravi ističući kako paušalisti, dakle oni kojim imaju manje od 230.000 kuna prometa godišnje, i nakon dodjele PDV identifikacijskog broja mogu primjenjivati paušalno oporezivanje.

Osim toga, iznajmljivačima-paušalistima, nikako ne ide na ruku da nemaju pravo na odbitak PDV-a koji su obračunali na uslugu koju im je obavila agencija iz druge države članice. Dakle, povrata tog plaćenog PDV-a za paušaliste nema.

To bi mogli ostvariti samo da uđu u sustav PDV-a, međutim, tada rade kao trgovačko društvo sa svim obvezama koje takav oblik poslovanja nosi.

U Poreznoj su također naveli kako za obračunsko razdoblje u kojem je putnička agencija iz druge države članice obavila uslugu iznajmljivaču, on će morati podnijeti Obrazac PDV i Obrazac PDV-S u kojima će iskazati obavljenu uslugu.

Nova pravila koja je donijela EU tako će zadati još jedan udarac hrvatskom turizmu. U zajednici obiteljskog smještaja i turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kazali su kako će ovo zasigurno utjecati na cijene smještaja u domaćinstvima.

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija