Županija

IZMJENE PROSTORNOG PLANA Karamatić podržao Dubu stonsku, obrušio se na struku

IZMJENE PROSTORNOG PLANA Karamatić podržao Dubu stonsku, obrušio se na struku

Županijski vijećnici, nakon stanke od 10 minuta, raspravljaju o prjedlogu Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana koje su pokrenute na inicijativu Općine Ston, a vezano za gradnju na području Dube stonske (Zjat sjever i Bjejevica). 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Županija uz redovne izmjene radila i nekoliko ciljanih izmjena kojima su rješavane određene incijative državnih i javnih poduzeća ili jedinica lokalne samouprave, a koje su smatrale važnim realizaciju određenih projekata. Ove izmjene pokrenute su na inicijativu Općine Ston.

-Ove ciljane izmjene su išle utvrđenom procedurom, koju predviđa zakon, ispitivala se procjena utjecaja na okoliš jer se radi o osjetljivom i zaštićenom području, a održana je i javna rasprava. Projekt neće imati negativne utjecaje za okoliš, ishodovane su sve potrebne dozvole i suglasnosti, a najvažnija je on Ministartsva zaštite okoliša i prirode. Projekt može biti nastavljen jedino uz još jednu studija utjecaja na okoliš, koja još detaljnije razmatra sve aspekte projekta – naveo je župan Dobroslavić. Treba istaknuti kako se projekt nalazi unutar zaštićenog Malostonskog zavoda.

Vijećnicima je ciljane izmjene i svu proceduru izložila Marina Oreb, ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno planiranje.

Izlažući stav nadležnog Odbora Skupštine vijećnik Frano Matušić istaknuo je kako je riječ o osjetljivoj tematici, no da se može biti siguran da je poštivana zakonska procedura te su sve potrebne suglasnosti pribavljene.

-One jamče da će nastavak ove priče biti u skladu s najvišim standarima i u skladu sa zakonom. Ovo je tek prvi korak u eventualnom nastavku projekta – istaknuo je Matušić.

Vijećnik Ivo Karamatić istaknuo je kako se osobno uvijek zalagao da svaki projekt treba zadovoljavati tri uvjeta – da je društveno prihvatljiv, ekološko održiv i ekonomski isplativ.

-Mi moramo voditi računa o tome da je projekt društveno prihvatljiv, i uvjeren samda jest tim više što Općina Ston od pustih kilometara obale nema nijednu turističku zonu razvijenu. Osnovno je pitanje je li ekološki prihvatljiv – rekao je Karamatić, dodavši kako ‘možemo prednijevat da će biti ekološki održiv’.

-Razočaran sam ovim što nam je struka poslala na klupe, ne vidim ni jedan znanstveni argument u ovome što nam je poslao Institut za more i priobalje. Gospodin koji je ovo potpisao me je iskreno razočarao. Ako sam imao dileme, a imao sam ih, nakon ovog svega više ih nemam – rekao je Karamatić dodavši kako će osobno podržati ove izmjene. No, treba se prisjetiti kako je upravo Karamatić vrlo često s govornice bio protiv projekta Dube stonske, kojega je zajedno s Termoelektranom u Pločama svojevremeno etiketirao kao pogubnog.

S druge strane Ana Musa (MOST) rekla je kako je protiv ovih izmjena, a u raspravi je napomenula kako znanstvenici tvrde da će biti posljedica po Malostonski zaljev.

Karamatićeva stranačka kolegica Kristina Ćurčija istaknula je kako će ostati suzdržana.

-Smatram da ovakav jedan prostor treba zaštititi i da će se kad tad pojaviti problem sa školjkama, postoji turizam kroz brand školjski i neću sebi dopustiti da se sutra grizem zbog ove odluke – rekla je Ćurčija dodavši kako će svojom suzdržanošću ostaviti mogućnost da Studija utjecaja na okoliš pokaže kako nije bila u pravu.

Prijedlog je usvojen većinom glasova.

 

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist