Natrag
18.2.2019 17:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

Izloženo bogatstvo močvarnih područja

5.4.2013 @ 14:39 Ana Prohaska Kultura
6;6

Podijelite:

Izložba "…nema vlažnih staništa nema ni ptice močvarice" otvorena je danas u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik točno u podne.

Realizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, izložba donosi najbitnije aspekte i funkcije vlažnih područja u kojima žive movarice. Močvare su važna staništa za ptice i one ih koriste tijekom parenja, gniježdenja i othranjivanja mladih. Ptice također koriste močvare kao izvor vode i hrane, za odmor i skrivanje te kao prostor socijalnih interakcija.

U Hrvatskoj su do danas prepoznata četiri močvarna područja od međunarodnog značaja – Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Crna Mlaka i donji tok rijeke Neretve.

Po broju i bogatstvu zaštićenih i ugroženih vrsta vezanih uz močvarna staništa i vodne ekosustave Hrvatska prednjači u razmjerima Europe o čemu svjedoče i bogato predstavljene ptice močvarice na izložbi.

Cilj je ukazati na problem nestajanja i degradacije močvarnih staništa, te s time povezano smanjenje bogate i raznolike populacije ptica močvarica.

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana