Natrag
16.2.2019 14:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

Izložbu o Parcu vidjelo preko 150 tisuća ljudi!

17.9.2012 @ 16:55 Andrea Falkoni Račić Kultura

Podijelite:

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“, postavljena u Kneževu dvoru i žitnici „Rupe“, u nedjelju je zatvorena za javnost. Izložba je u samo 4 mjeseca zabilježila 153.767 posjetitelja!

– Nakon prošlogodišnjeg uspjeha izložbe posvećene Ruđeru Boškoviću, koja je i nagrađena godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva za najbolji izložbeni projekt u Hrvatskoj u 2011. godini, izložba o dubrovačkom Parcu zabilježila je jednak uspjeh. Dokaz je to kako su Dubrovački muzeji sa svojim godišnjim projektima brendiranja Dubrovnika na temelju stvarnih osoba i događaja iz njegove bogate povijesti uspjeli probuditi interes kako domaće javnosti, tako i brojnih dubrovačkih gostiju – rekla je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te najavila sljedeći veliki projekt – 400. obljetnicu rođenja i 330. obljetnicu smrti Stjepana Gradića, jednog od velikih Dubrovčana, diplomata i polihistora koji je svoju dubrovačku domovinu u najtežim trenutcima njene povijesti zadužio do te mjere da je prozvan „ocem domovine“.

Izložba „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ i prateći projekt su realizirani povodom obilježavanja 1040. obljetnice štovanja kulta sv. Vlaha u Dubrovniku te 140. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja.

U Kneževu dvoru je prezentiran dio kulta svetoga Vlaha koji se odnosi na stari Dubrovnik, odnosno Dubrovačku Republiku, te Svetac kao državni simbol i njegova prisutnost u umjetnosti, dok je postav u „Rupama“ posvećen ostatku Parčeva kulta.

U realizaciju izložbe su bila uključena četiri muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja te istaknuti znanstvenici koji su angažirani kao vanjski suradnici, a izložbu je postavila kustosica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana