Kultura

IZLOŽBA ‘U OLOVNO NEBO’ Zlatan Vehabović prvi put izlaže u Dubrovniku

IZLOŽBA 'U OLOVNO NEBO' Zlatan Vehabović prvi put izlaže u Dubrovniku

Izložba jednog od najintrigantnijih slikara mlađe generacije u Hrvatskoj, Zlatana Vehabovića U Olovno nebo, kojom će se umjetnik premijerno predstaviti dubrovačkoj publici, bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 25. travnja u 20 sati Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložba kojom kuriraju ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi i povjesničarka umjetnosti, Jelena Tamindžija predstavit će specifičan i sugestivan umjetnikov imaginarij, koji nas, kako sam Franceschi zapisuje ‘sučeljava s egzotičnim lokacijama, emanira osjećaj prirodnog i nepreglednog prostranstva čije su dimenzije i sile daleko superiorne čovjeku i njegovim konstrukcijama.’

Slike na izložbi nastaju kao izravna reakcija na Vehabovićevo jednomjesečno sudjelovanje 2016. godine na umjetničkoj rezidenciji The Artic Circle, istoimene američko-nizozemske nevladine organizacije sa sjedištem u Brooklynu. Mjesto započinjanja rezidencije je otočje Svalbard, smješteno između Norveške i Sjevernog pola. U najvećem naselju na otoku – gradiću Longyearbyen, koji broji tek 2 tisuće stanovnika, ekspedicija se ukrcala na 30-metarski jedrenjak Antigua te je sljedeća tri tjedna krstarila zapadnim arhipelagom otočja, penjući se sjeverno prema polarnoj kapi.

Slike nastale kao izravna reakcija na proživljeno iskustvo boravka na rubnim, sjevernim područjima premijerno su se izlagale na izložbi Tamno bijela zemlja u Umjetničkom paviljonu 2018., a ciklus stvoren nakon rezidencijalnog programa i same refleksije proživljenog jasna je kritička referenca na opasnost koju donose geopolitičke manipulacije, akcije, trampovska negiranja jasnih činjenica, ali i namjerne inercije sustava i nesustavne koordinacije ujedinjene svjetske politike.

Izložba u Dubrovniku bit će nadopunjena fotografskom dokumentacijom snimljenom tijekom rezidencije, kao i kolaži fotografija, svjedočeći o ukradenim refleksivnim trenutcima sudionika rezidencije i njihova odnosa prema okolini. Izložba U olovno nebo, koja prevodi goruća pitanja sadašnjice, postavlja pred publiku teret nasljeđa čovjekova razornog djelovanja na pojedinca, pasivnog individualca zaglušenog od neprestane kakofonije svijeta, naglašavajući važnost postavljanja pitanja o našem djelovanju, ali i potrebe osvještavanja razmjera problema i poduzimanju konkretnih nadnacionalnih koraka.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 9. lipnja 2019. Nakon otvorenja izložbe, u subotu, 27. travnja s početkom u 10 sati bit će organiziran i Artist Talk s umjetnikom, kustosicom, promotoricom i kulturnom menadžericom Vanjom Žanko koja radi kao asistentica islandskog umjetnika Olafura Eliassona u njegovom kultnom berlinskom studiju te kustosicom izložbe, Jelenom Tamindžijom.

BIOGRAFIJA

Zlatan Vehabović rođen je 31. ožujka 1982. godine u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. U Zagrebu je 2000. godine završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera. Iste godine dodijeljena mu je nagrada za najbolji diplomski rad.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva, a od 2016. godine na istoj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku.

Projekti u kojima je sudjelovao uključuju rad u svojstvu ambasadora kulture Europske komisije s ciljem predstavljanja Hrvatske u inozemstvu tijekom procesa pridruženja Hrvatske Europskoj uniji (2013.) te suradnju u dobrotvornoj kampanji 208 Protiv mina (Peugeot Art Car, Peugeot i Ured za razminiranje Vlade RH s ravnateljicom Dijanom Pleštinom, 2012.). U 2016. godini sudjelovao je u prestižnom rezidencijalnom programu The Arctic Circle.
Od 2006. godine do danas izlagao je na desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i sudjelovao u preko četrdeset grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Bosna i Hercegovina,Slovenija, Austrija, Njemačka, Italija, Danska, SAD). Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja.

Djela mu se nalaze u domaćim i stranim privatnim i javnim zbirkama (Zbirka Filip Trade / Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Zbirka Hypo Grupe, Zagreb; Zbirka Erste banke, Zagreb; Muzej Essl, Klosterneuburg, Austrija; Umjetnička zbirka Europskog parlamenta, Bruxelles, Belgija). Živi i radi u Zagrebu.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist