Kultura

IZLOŽBA U DVORU Bogatstvo dubrovačke kartografske baštine predstavljeno javnosti

IZLOŽBA U DVORU Bogatstvo dubrovačke kartografske baštine predstavljeno javnosti

Izložba ‘Kartografska baština iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku’ otvorena je u ponedjeljak navečer u Kneževom dvoru, a donosi 87 djela iz kartografske zbirke koja sadrži preko petsto primjeraka karata, planova, globusa i atlasa nastalih od 16. do 20. stoljeća.

-Dubrovačka kartografska zbirka među najbogatijima je u Hrvatskoj, a na izložbi je veći dio djela izložen prvi put. Dubrovačka Republika imala je veliku pomorsku povijest. Za izložbu na tu temu 1941. godine brojni su Dubrovčani poklonili svoje karte muzeju. Bitno je fundus predstavljati javnosti jer doprinosi boljem razumijevanju okolnosti nastanka te same prirode naše pomorske povijesti – izjavila je tom prilikom ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

-Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline: kartografiju europskih zemalja, kartografiju Dubrovačke Republike i pomorsku kartografiju Jadrana. Najstarije kartografsko djelo, venecijansko izdanje Ptolomejeve ‘Geografije’, potječe iz 1598. godine, a u muzej je došlo 1941. godine kao dar Nika Miroševića Sorga iz Rima. Tu je i portulan Sredozemlja iz 1649. godine iz glasovite radionice obitelji Oliva iz Messine, Mercatorov atlas iz 1633. godine, ‘Atlas Nouveau’ francuskog izdavača i kartografa Jaillota iz 1682. godine – rekla je autorica izložbe Ana Kaznačić Skurić.

-Rad na izložbi bio je složen jer je među više od petsto djela trebalo napraviti presjek. Gotovo više od godinu dana su trajale pripreme za izložbu i uložen je velik trud. Međutim, kad imate puno predmeta, to dosta i olakša posao. Bilo je najvažnije prikazati najvrjednija djela iz fundusa – rekla je Kaznačić Skurić.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 15. studenog 2018. godine, prigodnim je riječima otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist