Kultura

IZLOŽBA STIPE NOBILA Arhipelag svojim jarkim bojama opjevava korčulanske krajolike

Ovogodišnja jesenska sezona u mostarskoj Galeriji Aluminij otpočela je svečanim otvorenjem Arhipelaga, koloristički intenzivnoga postava hrvatskog ak. slikara Stipe Nobila, koji svojim jarkim bojama trajno opjevava korčulanske krajolike mora i kopna.

Riječ je o izložbi ukupno 27 djela koja ostaju dostupnima za besplatno razgledanje do isteka tekućega mjeseca.

Ističući kako je Nobilo dostojan ove galerije, ali i kako je ova galerija dostojna Nobila, direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka izložbu je proglasio otvorenom, dok je okupljene ljubitelje likovnosti pozdravio i novoizabrani rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić, još u ulozi dekana Filozofskoga fakulteta koji je, uz mostarski FPMOZ, suorganizatorom postavljanja ove impozantne izložbe u gradu na Neretvi. Inače, događaj je dijelom Jeseni na FPMOZ-u, a Mostarci su srdačno dočekali slikara kojemu su more i krajolik oduvijek bili privlačnim motivima koje slika svojim ekspresionističkim izričajem, između realnoga i apstraktnoga.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović ocijenio je kako je Nobilov haptički krajolik slikareva rodna Lumbarda na otoku Korčuli.

– Sazdan (krajolik) od redova vinove loze koji, gledani iz zraka, djeluju kao kolorističke fasete, krpice boje, prošarane suhozidima, koji se i na Nobilovim slikama pejzažom šire poput kakova bijelog krvotoka. Korčulanski se arhipelag oslikotvorio na Nobilovim radovima, postavši ikoničkim motivom hrvatskoga slikarstva. Gotovo uvijek, riječ je o ljetnomu danu, a omaru kao da možemo osjetiti dok gledamo na terasasto zasađenu lozu, masline ili makiju. Osjećaju ju i njegovi sumještani (na Nobilovim slikama nema ljudi). Kao da su se svi skrili u kamene kuće ili konobe poput njegove, u kojima je temperatura umjerena i postojana. U toj jednostavnosti života nastaju djela čijim se bojama odrazila sva sunčeva punina, podarivši nam velike slike iz malenoga mjesta, Lumbarde – nadahnuto je kazivao mladi ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnika, čiji je cjelokupan osvrt dostupan u izložbenomu katalogu.

Ponesen emocijama, sam Nobilo obratio se publici, prisjetivši se 2003. godine, kada je posljednji put izlagao u Mostaru, i to upravo u Aluminijevoj umjetničkoj galeriji. Kazao je kako ga, kao slikara i čovjeka, određuje njegova sraslost s prirodom, ali i kako svojoj supruzi duguje i sreću i neugaslu stvaralačku iskru.

– Da poživim i 120 godina, ne bih prestao stvarati – izgovorio je 72-godišnji autor čiji kist ne slika zimske motive.

Inače, Stipe je Nobilo rođen 1945. godine u Lumbardi, na otoku Korčuli (RH). Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi prof. Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Šime Perića. Prvu je samostalnu izložbu priredio 1976. godine u Zagrebu, nakon čega su zaredale učestale prezentacije i radovi na restauratorskim i na kamenarskim zahvatima. Nobilo je, primejrice, klesao dekorativnu plastiku u prigodi obnavljanja važnih zdanja, poput osječke katedrale i zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt. Zbiljsku emocionalnu podijeljenost između rodne Lumbarde i Zagreba, u kojemu je živio dvadeset godina, prekida 1987. godine, vraća se doma i odlučuje za neizvjesnu sudbinu profesionalnoga slikara. O njegovu je radu 2004. objavljena monografija, autora akademika Tonka Maroevića, a u pripremi je nova, čijim su autorima akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak.

Izvor: Aluminij

 

Pročitajte još

Zvijezda dizajna Mirko Ilić: I nakon 40 godina na svojim radovima vidim samo greške

Dulist.hr

‘IZA IGARA’ MARKA ERCEGOVIĆA Svaka fotografija je mali teatar

Dulist.hr

VELIKI INTERES PUBLIKE Dodatna izvedba ‘Balkanskog špijuna’ na 70. Igrama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija