Kultura

Izložba o Klimtu u Dubrovniku

Izložba o Klimtu u Dubrovniku

Povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Gustava Klimta, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik organizira izložbu “Gustav Klimt – pionir moderne”, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 10. prosinca u 18 sati u središnjoj zgradi Sveučilišnog kampusa.

Uz izložbu, koja se održava u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba, Sveučilištem u Dubrovniku i Slikarsko-dizajnerskim odjelom Umjetničke škole, održat će se i predavanja dr.sc Irene Kraševac i dr.sc. Sanje Žaja Vrbica, uz projekciju filma o Gustavu Klimtu  Sensucht  „Nach dort“ – Gustav Klimt na jezeru Attersee.
 
Izložba prikazuje najvažnije trenutke iz života i djela poznatog slikara, prema konceptu austrijske povjesničarke umjetnosti Sandre Tretter.
 
Predavanje dr. sc. Irene Kraševac  „Zagonetni svijet Gustava Klimta“ istražuje umjetničko djelovanje Gustava Klimta i recepciju njegove umjetnosti, s posebnim osvrtom na djela u Hrvatskoj, posebno utjecaju na formiranje mladog kipara Ivana Meštrovića u Beču oko 1900. godine i njegov rad u Cavtatu, te alegorijskim slikama glazbene i kazališne umjetnosti u Rijeci.
 
Dr.sc. Sanja Žaja Vrbica u predavanju „Dubrovački umjetnik Marko Rašica  u svijetu Gustava Klimta“ istražuje utjecaj austrijskog slikara, na umjetnički rad i djelovanje dubrovačkog slikara Marka Rašice.
 
Izložbi se pridružuju i radovi učenika Slikarsko dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luka Sorkočević, pripremljeni na temu Europske moderne u slikarstvu. Otvorenju izložbe i pratećim predavanjima biti će prisutan i direktor Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba mr. sc. Georg Christian Lack.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist