Kultura

IZLOŽBA ‘LJEPOTA LAŽNOG SJAJA’ Pogledajte krivotvorine Picassa i Dalija u Lazaretima

IZLOŽBA 'LJEPOTA LAŽNOG SJAJA' Pogledajte krivotvorine Picassa i Dalija u Lazaretima

Krivotvori se raznim tehnikama, od najobičnijih ‘offseta’ koji su samo bogato uokvireni. Primjerice, jedno izloženo djelo je izrezano iz kalendara i uokvireno, do krivotvoritelja koji se zaista trude oponašati tehniku autora kojeg krivotvore – objasnila je glavna koordinatorica Lazareta Zrinka Lucianović na otvaranju izložbe krivotvorenih umjetnina pod nazivom ‘Ljepota lažnog sjaja’ iz zbirke Muzeja policije u subotu u Lazaretima.

Putujuća izložba obuhvaća oko 50 krivotvorina iz zbirke Muzeja policije koja je nastala 2009. i u međuvremenu je narasla na oko 70 djela.

– Izložba od osnivanja zbirke ima edukativnu ulogu, da bi se građani educirali kako ne nasjesti na prijevaru prilikom kupnje umjetnina i kako provjeriti je li umjetnina koju žele kupiti stvarno originalno djelo umjetnika. Te umjetnine se prodaju na razne načine, preko oglasnika, ali ponekad i putem renomiranih galerija. Krivotvorine se često utvrđuju pri preprodaji. Naime, postoje ljudi koji ulažu u umjetnine i dođu u situaciju da pri prodaju naiđu na educiranijeg kupca koji pri procjeni utvrdi da se radi o krivotvorini. Od domaćih autora najčešće se krivotvore Mersad Berber, Edo Murtić, Dimitrije Popović, Vasko Lipovac i naš Đuro Pulitika, odnosno oni čija djela više vrijede na tržištu. Prisutnost stranih krivotvorina na našem tržištu je nešto manja, ali na izložbi imamo Picassa, Renoira, Modiglianija i Dalija – rekla je Lucianović.

Naglasak izložbe je upravo na obrazovnoj komponenti kojom Ministarstvo unutarnjih poslova želi upozoriti građane na beskrupuloznost unosnog crnog tržišta umjetnina. Neki od savjeta potencijalnim kupcima je da uključuju provjeru pozadine slike ili dna skulpture jer krivotvoritelji često ne paze na periferiju djela, zatim je bitno zatražiti potpunu dokumentaciju o podrijetlu umjetnine uz provjeru iz više izvora. Kupnja kod uglednih prodavača također smanjuje šansu kupnje krivotvorine, a uz forenzičku analizu i osobnu provjeru djela prije kupnje. Iz MUP-a podsjećaju kako se na njihovim stranicama mogu naći obavijesti o nedavno ukradenim umjetninama.

O samom radu Muzeja policije govorila je i njegova voditeljica Helena Biočić.

– Muzej policije je mlad muzej koji je dosta tražen u posljednjih godinu dana i to upravo zbog ove izložbe. Do 2009. sve zaplijenjene krivotvorine su se nakon pravomoćnih sudskih odluka uništavale, a tad smo zamolili sudove da ih više ne uništavaju već da ih dodijele našem muzeju i tako smo krenuli s ovom izložbom. Ovo je njen 16. postav i drago nam je što izlažemo u ovako ekskluzivnom prostoru – kazala je.

Mnoge od izloženih krivotvorina imaju svoju priču, kaže Biočić, a prilikom otvaranja izdvojila je primjer lažnog Dalija.

– Imamo jednu zanimljivu priču s krivotvorenim Dalijem. Naime, dvojica Talijana su ga prevozili preko granice i nisu imali ikakvu dokumentaciju. Naša policija je naravno oduzela tu umjetninu i poslije nitko nije pitao za nju, a da se radilo o originalu netko bi se svakako raspitivao. Da bismo bili sigurni da se radi o krivotvorini morali bismo ju poslati u Dalijev muzej u Španjolsku, ali procedura je malo skupa i naši stručnjaci su potpuno sigurni da se radi o lažnjaku – ističe.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak osvrnuo se na rad policije po pitanju sprječavanja trgovanja krivotvorenim umjetninama.

– Često me pitaju zašto se policija bavi ovakvim stvarima jer misle da samo možemo mahati pendrekom. Prvi razlog je prevencija, nastojimo senzibilizirati građane da paze pri kupnji umjetničkih djela. Neki su u ta djela utrošili sav svoj novac da bi cijela stvar na kraju propala, dok osuđene krivce to nije puno koštalo. Ova izložba je dobila godišnju nagradu Udruge menadžera sigurnosti Republike Hrvatske upravo zbog njenog preventivnog djelovanja jer prema procjeni stručnjaka njom dajemo doprinos jačanju stanja sigurnosti u državi. Novija istraživanja kazuju da je u najgorem slučaju u muzejima, izložbenim prostorima i privatnim zbirkama čak 60 posto umjetnina krivotvoreno. I blaža procjena od 40 posto je ozbiljan broj te se radi o velikom crnom tržištu kojem je teško ući u trag. Idući mjesec će se u Zagrebu održati međunarodna konferencija o kriminalu s umjetninama koja je nastala iz naše izložbe, gdje će stručnjaci dati novi uvid u tržište krivotvorenih umjetnina – podsjetio je.

Samu izložbu službeno je otvorio gradonačelnik Mato Franković.

– Zadovoljstvo je otvoriti izložbu ‘Ljepota lažnog sjaja’ u mjestu koje je stvarnog sjaja, novootvorenim Lazaretima u kojima gotovo svakodnevno imamo aktivnosti i pokazuje se da je Dubrovačka baština bila dobar izbor za vodstvo Lazareta. Dobro je da večerašnja izložba ima edukativan karakter i važno je napomenuti i da je kupnja krivotvorine kriminalno djelo – zaključio je.

Podsjetimo, izložba se može posjetiti do 7. studenog, od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist