Kultura

Izložba Knappovih fotografija u Dubrovniku

Izložba Knappovih fotografija u Dubrovniku

U subotu, 9. ožujka u 12 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvara se izložba fotografa Petera Knappa ‘Cvijeće i smeće (Dvije vrste cvijeća)’.

Izložba ovog uglednog svjetskog svestranog autora predstavit će dvije serije fotografija koje su nastale 1970. i 2007. godine, a ostvarena je u suradnji s Galerijom Futura iz Zagreba.

Visokoprofesionalne modne fotografije odjeće Knapp bilježi za časopis Elle 1970. godine na začudnoj lokaciji u Chartresu. Riječ je o kući poštara koji je zidove, podove, stolice… prekrio apstraktno–figurativnimmozaikom u kojemu dominira motiv cvijeta. U takvom ambijentu modeli poziraju, a uzorci i boje haljina stapaju se s okolinom. Kadrovi ne prikazuju modu kao sferu lakih znakova, već se ona predstavlja kao organski dio međuprostora u kojima se iščitava poetiziranje trenutka spoznaje čovjekove prolaznosti.

Drugi dio fotografske priče iz 2007. godine nastaje na plaži Saint–Girons gdje se Knapp suočava sa zagađenjem Atlantskog oceana mazutom. Umjetnik na plaži izrađuje fragilne instalacije; ogoljene grane postavlja okomito u pijesak i na njih stavlja pronađeni otpad (npr. plastične boce) koji zastupa, prikazuje i označava – cvijet. Potom ih snima s otvorenim morem i nebom u pozadini, te izrađuje negativ s ciljem postizanja kolorističke inverzije kojom naglašava ugroženost elementarnosti krajobraza.

Izložba od dvanaest fotografija objedinjuje u sebi dvije vrsta cvjetova; s jedne strane promatrač susreće vizualnu raskoš linija, oblika i boja; a s duge strane mu se nudi minimalistički vizualni jezik. Priča koja pripada prošlom stoljeću sadrži u sebi lakoću, svijet odsutnosti i sna, dok ova recentna pripovijeda o emociji, etičkom promišljanju odnosa čovjeka i svijeta.

Izložba ostaje otvorena do 7. travnja 2013. svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 20 sati.
 

O Peteru Knappu

Peter Knapp rođen je 1931. godine u Bäretswilu, Švicarska. Prve fotografije snima 1945. godine, a 1947. upisuje umjetničku školu u Zurichu pri kojoj studira grafički dizajn. Počinje se baviti i slikarstvom, a 1952. godine odlazi u Pariz gdje studira na École des Beaux-Arts.

Zapažen po grafičkom dizajniranju i osjećaju za tipografiju, dobiva posao uGaleries Lafayette, gdje ubrzo postaje umjetnički direktor zadužen za dizajn izloga i reklama. Nakon toga ga Hélène Lazareff poziva da radi za časopis Le Nouveau Femina, a 1959. počinje rad u časopisu Elle kojeg je Lazareff pokrenula nakon rata. Knapp radi za Elle do 1966., te ponovo od 1974. godine.

On angažira najznačajnije modne fotografe kao što su Jeanloup Sieff, Sarah Moon i Oliviero Toscani. Dugi niz godina obnaša dužnost i umjetničkog direktora i fotografa, eksperimentirajući sa svim mogućim neouobičajenim tehnikama – rabeći čak i slike s 16-milimetarskog filma.

Ova naklonost prema eksperimentiranju bila je još izrazitija u njegovom osobnom radu. Godine 1964. definitivno se prestaje baviti slikarstvom i fokusira se na fotografiju.

Knapp je bio jedan od prvih umjetnika koji je u galerijama izlagao fotografije u boji velikog formata, u vrijeme kada je većina fotografa još izrađivala crno-bijele fotografije uobičajenih formata. Uz svoj angažman u svijetu mode (gotovo 25 godina radio je s modnim dizajnerom Andréom Courrègesom), Knapp njeguje i vlastitu umjetničku karijeru.

Djelujući ispred svog vremena, planira i konceptualizira svoje radove na način da prikazuju tijek vremena i tragove koje ono ostavlja na nebu i u krajoliku. Nakon dugogodišnje suradnje s časopisom Elle i drugim časopisima kao što su Stern, Vogue, Sunday Times…; raste njegova želja za slobodom, te se postupno usredotočuje na individualni rad – ne gubeći pritom interes za grafički dizajn.

Peter Knapp radi grafički dizajn za veći broj knjiga o umjetnosti, uključujući i nagrađenu knjigu o Giacomettiju 1991. godine. Režira 2002. godine tri filma o povijesti fotografije za TV5, a 2006. godine 52-minutni dokumentarni film Van Gogh, les derniers jours à Anvers (Van Gogh, posljednji dani u Antwerpenu).

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist