Kultura

IZLOŽBA DOMAGOJA PERKIĆA ‘Za mene kao arheologa, ali i cijelu struku ovo je pravo bogatstvo’

IZLOŽBA DOMAGOJA PERKIĆA 'Za mene kao arheologa, ali i cijelu struku ovo je pravo bogatstvo'

Izložba naziva ‘Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje’ autora Domagoja Perkića otvorena je ovog ponedjeljka u Muzeju Rupe.

Izložba i pripadajući katalog nastali su kao rezultat arheoloških rekognosciranja terena od Rijeke dubrovačke na istoku do Imotice i Bistrine na zapadu, odnosno od Elafita na jugu do granice s Bosnom i Hercegovinom na sjeveru. Vremenski okvir obuhvaća uglavnom razdoblje od kasnog eneolitika do kraja željeznog doba. Rijetki izleti u mlađa razdoblja odnose se na pojedine nalaze s gradina i špilja, a riječ je o antičkim, srednjovjekovnim i novovjekovnim razdobljima.

Gradine su prapovijesni arheološki lokaliteti, stalnoga ili povremenoga naseobinskog, fortifikacijskog ili mješovitog karaktera, te su obično smještene na povišenim, strateški povoljnim i lako branljivim položajima, uz prirodne komunikacijske smjerove, po mogućnosti u blizini obradivih površina i izvora vode. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 49 gradina.

– Poseban je osjećaj bio obilaziti teren jer se radi o zaista nepoznatim novim lokalitetima. Kada vidite ta brda, kanjone, slapove velike sedam metara, ta ljepota vas fascinira, no govorimo o području koje je do sada imalo 10-ak lokaliteta, a sada ono broji preko 700. To je za mene kao arheologa, ali i za cijelu struku uistinu pravo bogatstvo. Teško je bilo odabrati određene za katalog jer toga ima jak puno. Dok sam pisao katalog tri su nova lokaliteta pronađena, tako da smo se zaustavili na toj brojci, iako će se istraživanja nastaviti. Osobno me iznenadio broj bedema i naselja koja su tu nastajala. Kukova peć je jedna od špilja koja me osobno zadivila. Istraživanja u njoj su već počela i pratimo naselja koja se protežu od neolitika pa sve do 19. stoljeća. Prvi dio posla je odrađen, a sada krećemo u niz istraživanja na najzanimljivijim i najbogatijim lokalitetima – prigodno je poručio Perkić.

U arheološkom kontekstu kamene gomile najčešće predstavljaju prapovijesna groblja za jednog ili više pokojnika, a katkad i dijelove fortifikacijskog sustava bedemima utvrđenih naselja, ritualne prostore i granične oznake. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 706 gomila. Na predmetnom području 14 špilja je potvrđeno kao arheološki lokalitet.

Autor izložbe je dr.sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja, likovni postav odradio je Studio Rašić+Vrabec, a izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2019. godine

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist