Kultura

Izložba ‘120 godina krapinskog pračovjeka’ u Prirodoslovnom muzeju

Izložba '120 godina krapinskog pračovjeka' u Prirodoslovnom muzeju

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik 18. svibnja u 19 sati otvorit će se izložba Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom 120 godina krapinskog pračovjeka. Izložba će biti otvorena povodom Međunarodnog dana muzeja i 120-te godišnjice od monumentalnog otkrića u Krapini. Autor izložbe je kustos geolog i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.

Koncepcija izložbe zamišljena je kao svojevrsni vremeplov, odnosno prikaz od početka geološko-paleontoloških istraživanja Dragutina Gorjanovića-Krambergera na Hušnjakovom brdu 1899. godine pa sve do 1905. godine (kada su istraživanja završila). U sklopu izložbe biti će prezentirana djela tog velikana hrvatskog prirodoslovlja, različite karte, crteži i sl. kao i rekonstrukcija špilje pračovjeka sa skulpturama, oko 50-ak originalnih kostiju životinja iz razdoblja pleistocena te kopija krapinske zbirke.

Muzej krapinskih neandertalaca ubraja se u najposjećenije muzeje u Hrvatskoj i šire. Važnost i svjetski značaj ovog jedinstvenog lokaliteta potvrdila je i Oznaka europske baštine koja je u ožujku 2016. godine dodijeljena Nalazištu Hušnjakovo i Muzeju.

 

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist