Grad

IZGLEDAN SCENARIJ Orlanda će zbog velikih oštećenja zamijeniti replika

Prve analize monitoringa Orlandovog stupa pokazuju ‘nevjerojatno velika oštećenja’. Rekao je to dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovog ponedjeljka na konferenciji za medije na kojoj se osvrnuo na dvije godine svog mandata.
Istaknuo je i kako situacija s oštećenjima ide u smjeru da će se Orladnov stup zamijeniti replikom, a uskoro će Grad Dubrovnik od Ministarstva kulture dobiti i prve analize provedenog monitoringa.

-Uskoro će nam Ministarstvo kulture poslati prve analize na osnovu kojih će se početi raditi, vrlo vjerojatno, kako sada stoje stvari, replika Orlanda kako bi se originalni stup mogao restaurirati u posebnim uvjetima – rekao je gradonačelnik.
Inače, stup je ograđen kraje siječnja ove godine, nakon čega se krenulo s monitoringom. Još u rujnu prošle godine, kada je upravo na primjeru stupa našeg viteza predstavljena primjena suvremenih tehnologija 3D skeniranja visoke razlučivosti u očuvanju kulturne baštine, obavljeno je 3D skeniranje Orlanda, a potom je uslijedio duži proces monitoringa kojim se trebaju utvrditi oštećenja.
– Znamo da su ozbiljna, ali ne znamo koliko. Onda će savjet, koji će imenovati ministrica kulture, donijeti odluku o daljnjem tijeko obnove – istaknula je u rujnu 2018. godine zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Pročitajte još

Grad s tisuću kuna sufinancira udžbenike srednjoškolcima

Dulist

ZA PRVIH SEDAM MJESECI Grad isplatio 1,8 milijuna kuna dara za novorođeno dijete

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO ŠURKOVIĆU ‘Pokazao si koliko se vrijedi odricati, truditi i žrtvovati kako bi ostvario uspjeh’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija