Politika

Izglasan DPU “Belvedere”

Izglasan DPU "Belvedere"

Na 32. sjednici Gradskog Vijeća grada Dubrovnika iznesen je konačni prijedlog Detaljnog plana uređenja hotela Belvedere, a predstavio ga je arhitekt Krunoslav Šmit.

– Izrada ovog DPU-a započela je 2010. godine, izrađena je konzervatorska dokumentacija i brojne analize. Ishođena su sva potrebna mišljenja, kako bi se plan donio na gradsko vijeće – istakla je pročelnica Jelena Lončarić i pozvala arhitekta Šmita.
– Skrati, doktore! – dobacio mu je prije same prezentacije Vićan. Šmit je prezentirao planska polazišta, urbanistički koncept, te provjeru uklopivosti.
Šuma čempresa mora ostati očuvana u potpunosti, a odnos zone između hotela i obale mora biti uklopljen. Planska polazišta zasnovana su na postojećoj vegetaciji, odnosno njenoj valorizaciji, kao podloga za izradu plana rađene su analize za značenje ove lokacije.
– Urbanistički koncept temeljen je na tezama poput rasterećenja postojećeg gradskog središta, jezgre. Željeli smo stvoriti novi centar različitih vrsta sadržaja, poput koncertne i kongresne dvorane. Novi hotel mora se razdijeliti na dva volumena. Da bismo to dobili, u plan je ugrađena teza da se gradi što više ispod zemlje, a ne iznad. Javnim pješačkim komunikacijama treba povezati Župu s Gradom. Mora se definirati novi volumen s pogledom s mora, s Lokruma. Koncept je takav da se naglašava horizontalna raščlamba – istaknuo je Šmit.

Vijećnik Marino Torić pitao je zahvaća li DPU obalni prostor, jer kako se njemu čini plan u jednom dijelu čak ulazi u more. Vijećnika Karla Gjurašića (HSS) zanimale su mogućnosti morske komunikacije.
Vijećnik Pero Vićan postavio je dilemu totalno rušenje ili ne.
– Možda je najbolje srušiti projekt ili u postojećim gabaritima napraviti dobru stvar. Donosimo detaljni plan, najsofisticiraniji… Bit će, karikiram, i koja vanjska klupa. Zašto bi Gradsko vijeće prejudiciralo potencijalnog investitora, ma tko god on bio? Građani kao bitna javnost će se određivati po nečemu, međutim ako mi netko argumentira da ćemo izgubiti puno vremena onda ću glasat za ovaj projekt. Međutim 3 arhitekta, 4 rješenja. Zastalo se s prodajom tog objekta, ne znam zašto. Jesu li tu riješena sva imovnisko pravna pitanja? Ako nisu, upuštamo se u avanturu jer je dovoljno da jedan ili 4,2 hektara s dvije tisuće metara kvadratnih zakompliciramo stvar  – kazao je Vićan.
– Ako su konzervatori dali mišljenja da se sruši i da izraste ovakav objekt , ne vidim razloga zašto ti isti konzervatori u suradnji s investitorom odnosno kupcem. Ne bi isto to tako brzo i završili. Ne može se znati tko je kupac – dodao je Vićan

– Ovo nije resort, ovo se ne može kupiti i ograditi. Ne mogu niknuti apartmani. Ne pričamo o likovnom oblikovanju, budući da kupac može kupiti i oblikovati samo po zadanim gabaritima. Belvedere je mjesto prolaska i dolaska. U tom hotelu moraju postojati javni sadržaji, ne može se kupiti da bude zatvoreni sustav. Ponta od belvederea je važan prostor. Hotel se melje, rješava, nasipava, ne vozi se dalje. Definiramo prostor DPU-a, vlasnički odnosi su riješeni u cjelini. Ne može se kupiti mali izolirani dio. Idemo na natječaj, to je moj prijedlog. Ne treba se ovo zatvoriti za javnost – odgovorio mu je gradonačelnik.

– Kako se postavljamo, kao da smo vlasnici toga. Ne možemo dići ruku za to da potencijalnog kupca hotela u stečaju, vi sprječavate da ga se obnovi u postojećim gabaritima? Za 4,2 hektara nisu riješeni imovinsko pravni odnosi – znam koliko je tamo toga riješeno. Mi imamo postojeći GUP, ali nismo u funkciji da kočimo invetitora. Bili bi sretni da imamo hotel, da korespondira s ostatkom grada, ideja je sjajna. Ne podcjenjujući nikog ovo su esencijalna pitanja. I bez naša tri glasa postoji većina koja će to izglasati, ali prodaja je zastala zbog proceduralnih ropusta. Bio bih sretan da su utvrđene granice pomorskog dobra. Da ne bih pogriješio u izboru, želim odgovore na pitanja. Ali ne "budi tamo, čekat ću te ođe" – replicirao je Vićan.

– Gospodin Vićan pripada nekom drugom svijetu. Mi ovdje definiramo najosjetljiviiji dio prostora grada. Uzeli smo 5 ili 6 postojećih rješenja i omogućili da se uklope u ovaj projekt. Pojavila su se tri velika investitora, euroamerički, francuski, bliskoistočni. Jedina primjedba im je zelena zona, da se hotel razvuče, što nije moguće po DPU-u. Trebamo fokusirane investitore, koji trebaju kupiti ovo, jer čuva bitne interese grada, kao što su prometnice i zelenilo. Ako ne poštuju koncept, neka traže negdje drugo – rekao je Vlahušić, na što mu je Vićan odgovorio da ne uspoređuje 'babe i žabe' te se suzdržao od daljnjih komentara.
Prijedlog DPU-a "Belvedere" je prošao većinom glasova.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist