Aktualno

“Izdani, zaboravljeni, napušteni i poniženi”

"Izdani, zaboravljeni, napušteni i poniženi"

Zgroženi smo nebrigom i nezainteresiranošću institucija Republike Hrvatske u vezi postupka za počinjeni ratni zločin nad civilnim i ratnim zarobljenicima u logoru Morinj – kazao je danas na prosvjednom skupu na graničnom prijelazu Karasovići prema Crnoj Gori predsjednik Udruge logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić.

Podsjetio je na kronologiju sudskog procesa protiv Mlađana Govedarice, Zlatka Tarlea, Iva Gojnića, Bora Gligića, Špira Lučića i Iva Manzalina za ratni zločin nad civilnim i ratnim zarobljenicima. Njima je Prizivni sud Crne Gore prošle godine ukinuo osuđujuće presude, naredio obnovu postupka te isključio iz optužnice civilne žrtve.
Za Govedaricu i Tarlea potom se izriču oslobađajuće presude, a ostali se se osuđuju na zatvorsku kaznu od 2 do 4 godine. Prizivni sud usvaja njihove žalbe i u kolovozu prošle godine traži izdvajanje zatočenih civilnih zarobljenika, a njih je bilo 210.

Bulić je također podsjetio na povijest rata u Dubrovniku 1991. i 1992. godine i na okolnosti zatočenja u logorima Morinj i Bileća. Opisao je na koji način je u logorima stradavalo 443 zarobljenika, od kojih 312 u Morinju, a u Bileći 131. U logorima je ubijeno osam zatvorenika, a nakon oslobađanja ih je preminulo 90. Najmlađi logoraš imao je 15, a najstariji 82 godine.

Dubrovački logoraši u koncetracijskim logorima proveli su ukupno 25 tisuća dana. Bulić je dodao kako je na kraju krvavog rata i pljačke na dubrovačkom području ostala i neplaćena ratna odšteta od tri milijarde eura.

– Jesmo li ikada čuli da je netko za ovo odgovarao? Tko je kriv? Netko bi morao biti? Jesmo li čuli da to itko od naših političara uopće spominje? Je li Crna Gora ikoga procesuirala za sve te zločine? Treba li naše institucije optužiti za suučesništvo u svemu navedenom? Znamo da su zločine počinili Crnogorci. Jesu li naši vlastodršci išta poduzeli? – nizao je pitanje za pitanjem predsjednik Udruge logoraša Zdenko Bulić.

Logoraše zanima je li i protiv kojih logoraša je pokrenut postupak po tužbi odvjetnika osumnjičenika za ratne zločine kao svjedoka u postupku. Također, zanima ih protiv kojih logoraša se na sudu u Beogradu vodi sudski postupak za oružanu pobunu protiv SFRJ. Traže odgovor i na potez crnogorskih sudova u zaustavljanju logoraških zahtjeva za odštetom, a zanima ih i koji odvjetnik uopće zastupa logoraše pred crnogorskim sudovima.

Od hrvatskih vlasti traže da s crnogorskih sudova povuče spis o logoru Morinj i suđenje provede na hrvatskim sudovima jer su, kako kažu, nezadovoljni radom sudova u Crnoj Gori koji su cijeli postupak pretvorili u farsu. Ističu kako se slučaj Morinj mora postaviti kao prioritet u međudržavnim odnosima dviju zemalja.

– Osjećamo se izdani, zaboravljeni, napušteni i poniženi vašom nebrigom, a našu domovinu smo stvarali našom žrtvom, a ne vašim zaboravom – istaknuo je Bulić.

– Mi smo udruga i moramo zaštiti interese naših članova, a ne vidimo boljeg načina od ovog. Ovo je drugo upozorenje. Ako se naši stavovi koje smo danas iznijeli ne uvaže u roku deset dana i ne dobijemo odgovor, promijenit ćemo retoriku i ponašanje i ići ćemo u radikalne poteze. Na tijelima udruge je odluka kakvi će to koraci biti – izjavio je Bulić.

– Ne možemo i ne smijemo dozvoliti da se Crna Gora izvuče iz postupka kao da nije počinila ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Želimo upoznati širu hrvatsku javnost što se to zapravo događa na sudu u Crnoj Gori – dodao je Bulić te posebno naglasio kako se Morinj i okupacija Konavala moraju voditi kao jedan postupak.

Prosvjedni skup, na kojem je nazočilo više od dvjesto članova Udruge, njihovih obitelji te članova drugih udruga, članova moto-kluba Dvije rote i ostalih građana, protekao je u miru i dostojanstvu.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist