Natrag
17.2.2019 06:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Izdane 2 nove knjige Zavoda za povijesne znanosti

26.11.2013 @ 14:52 Mia Njavro Kultura

Podijelite:

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZUu Dubrovniku izdane su dvije knjige. I to Rine Kralj – Brassard Djeca milosrđa. Napuštena djeca u Dubrovniku od 17. do 19. stoljeća,te Irene Ipšić Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I.

-Autorica je vrlo vješto koncipirala svoj rad koristeći katastar 1836. kao polazište u analizi raznih gospodarskih, društvenih, demografskih i inih procesa. Pridavajući svakom analiziranom elementu vremensku dimenziu i prateći razvoj neke pojave i prije (od vremena Dubrovačke Republike) i poslije 1836., te izborom dvaju atastarskih općina koje su imale različit razvoj – priobalnu katastarsku općinu Orebić i brdsku katastarsku općinu Podgorje – uspjela je rekonstruirati i izvrsno interpretirati gospodarski i društveni razvoj najvećeg naselja poluotoka Pelješca – zapisao je akademik Nenad Vekarić o knjizi Irene Ipšić.

Slavica Stojan o knjizi Rine Kralj – Brassard istaknula je da je knjiga „vrstan znanstveni doprinos poznavanju povijesti marginalnih skupina, prije svega na historijskom području Dubrovačke Republike“.

-Autorica je u svojoj knjizi, koja je plod duljeg arhivskog istraživanja ponajviše u fondu Dubrovačke Republike Državnog arhiva u Dubrovniku, pažnju posvetila najranjivijoj marginalnoj skupini – ono koju čine napuštena djeca – naglasila je uz ostalo Slavica Stojan. 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana