Kultura

Izdane 2 nove knjige Zavoda za povijesne znanosti

Izdane 2 nove knjige Zavoda za povijesne znanosti

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZUu Dubrovniku izdane su dvije knjige. I to Rine Kralj – Brassard Djeca milosrđa. Napuštena djeca u Dubrovniku od 17. do 19. stoljeća,te Irene Ipšić Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I.

-Autorica je vrlo vješto koncipirala svoj rad koristeći katastar 1836. kao polazište u analizi raznih gospodarskih, društvenih, demografskih i inih procesa. Pridavajući svakom analiziranom elementu vremensku dimenziu i prateći razvoj neke pojave i prije (od vremena Dubrovačke Republike) i poslije 1836., te izborom dvaju atastarskih općina koje su imale različit razvoj – priobalnu katastarsku općinu Orebić i brdsku katastarsku općinu Podgorje – uspjela je rekonstruirati i izvrsno interpretirati gospodarski i društveni razvoj najvećeg naselja poluotoka Pelješca – zapisao je akademik Nenad Vekarić o knjizi Irene Ipšić.

Slavica Stojan o knjizi Rine Kralj – Brassard istaknula je da je knjiga „vrstan znanstveni doprinos poznavanju povijesti marginalnih skupina, prije svega na historijskom području Dubrovačke Republike“.

-Autorica je u svojoj knjizi, koja je plod duljeg arhivskog istraživanja ponajviše u fondu Dubrovačke Republike Državnog arhiva u Dubrovniku, pažnju posvetila najranjivijoj marginalnoj skupini – ono koju čine napuštena djeca – naglasila je uz ostalo Slavica Stojan. 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist