Hrvatska

Izdaju se prekrasne poštanske marke s motivom lipicanaca

Izdaju se prekrasne poštanske marke s motivom lipicanaca

Pigodni poštanski blok iz serije ‘Zaštićene pasmine konja’, marke nominalne vrijednosti 15 kuna, a otisnut u ukupnoj nakladi od 30 tisuća primjeraka, pušten je ovog tjedna u promet, 

Autor prigodnoga bloka je Vladimir Buzolić-Stegu, dizajner iz Zagreba, a marka je napravljena prema fotografiji Domagoja Topića. Motiv marke je lipicanac te je ovo izdanje realizirano u suradnji s Državnom ergelom Đakovo i Lipik. Hrvatska pošta ovom prigodom izdaje i omotnicu prvoga dana (FDC).

Bijeli konj, „barokni“ ljepotan, kojeg često nazivaju i „bijelo biserje“, razigran i lijep, skladne građe, ponosna držanja i lakoga koraka uvijek plijeni pozornost promatrača. Nastanak lipicanskoga konja počinje 1580. godine u Ergeli Lipica u Sloveniji, koja je tada bila austrijska dvorska ergela. Lipicanac je otporan i izdržljiv konj, prikladan za jahanje i vožnju, pretežno visine do 160 cm, kojeg odlikuje dobar temperament. Krasi ga razmjerno velika i suha glava, široko čelo, visoko nasađen, lijepo savijen dugi vrat, niski i slabo izraženi greben, duga i široka leđa, dobar spoj i okrugle sapi s visoko nasađenim repom. Prsa su mu široka i duboka, noge čvrste, koščate i jake s jasno izraženim tetivama. Hod lipicanca je izdašan, graciozan i visok. Većinom su bijele boje dlake (sivci), a rjeđe smeđe (dorati) i crne (vranci). Zanimljivo je spomenuti da se lipicanci nikada ne rađaju bijeli, nego je ždrebad uvijek tamna, a bijelu boju dobiva kako stari.

Izdaju se prekrasne poštanske marke s motivom lipicanaca

Od samog početka uzgoj lipicanaca posložen je kroz linije pastuha i rodove kobila. Danas je u svijetu priznato osam linija pastuha i 65 rodova kobila. Linije pastuha su Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy, Tulipan i Incitato.

Današnji uzgoj lipicanca u Republici Hrvatskoj veže se za Državne ergele Đakovo i Lipik, koje čine jezgru uzgoja, uzgojno-selekcijskog rada i očuvanja pasmine, te najvećim dijelom za Slavoniju gdje je privatni „zemaljski“ uzgoj prožet sa životom sela i narodnim običajima na cijelom nizu manifestacija, ali i sportskih natjecanja u vožnji i jahanju. Upravo zbog te prožetosti života ljudi i lipicanaca odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2017. godine tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima status nematerijalnoga kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist