Natrag
20.2.2019 04:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

„Izbrisana“ vrijedna Bordoneova slika!

1.3.2013 @ 21:03 Baldo Marunčić Kultura
3;3

Podijelite:

Privremenim „brisanjem“ jednog od svojih najvrijednijih izložaka, ulja na platnu 'Venera i Adonis' autora Parisa Bordonea, nastalog u Veneciji u prvoj polovici 16. stoljeća, Dubrovački muzeji su se uključili u veliki međunarodni projekt muzejske solidarnosti.

Međunarodna kampanja kulturnog osvješćivanja pokrenuta je kao potpora Zemaljskom muzeju u Sarajevu koji je u listopadu prošle godine zatvoren nakon 124 godine postojanja jer Vlada Bosne i Hercegovine nije uspjela osigurati njegov zakonski status i izvore financiranja. Slična sudbina prijeti još 6 državnim kulturnim institucijama, uključujući Umjetničku galeriju BiH te Nacionalnu i univerzitetsku bilblioteku BiH!

Inicijativu je pokrenula docentica na Massaschusetts Institute of Tehnology dr. Azra Aksamija, jedna od osnivačica platforme Cultureshutdown, međunarodne inicijative koja okuplja znanstvenike, umjetnike i kulturne djelatnike spremne odgovoriti na nastalu krizu u Bosni i Hercegovini.

– Kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini čuvaju jedinstveno povijesno i kulturno blago koje je dokaz koegzistencije u regiji. Njegovo je očuvanje presudno za osiguranje održivog mira. Predmeti koji se čuvaju u ovim ustanovama su značajan dio svjetske kulturne baštine. Njihovo je očuvanje od globalnog značaja – stoji, između ostalog, u pozivu dr. Azre Aksamije svjetskim muzejima i galerijama da se uključe u ovaj značajan projekt.

Muzeji i galerije su pozvani da svoju solidarnost pokažu simboličnim brisanjem jednog od svojih značajnih aretefakata i to tako do 1. ožujka preko odabranog aretfakta postave unificiranu žutu traku s natpisom „cultureshutdown“ koju su dostavili organizatori, s objašnjenjem projekta.

Prekriženi artefakt posjetiteljima treba biti dostupan do 3. ožujka, a 4. ožujka, na Dan muzejske solidarnosti i točno 6 mjeseci od zatvranja Zemaljskog muzeja, će svi odabrani artefakti svejtskih muzeja i galerija uključenih u projekt biti dostupni na službenoj web stranici cultureshutdown.net.

Privremeno „izbrisane“ Veneru i Adonisa posjetitelji mogu vidjeti u kneževoj radnoj sobi u Kneževu dvoru svakog dana do 9 do 16 sati, zaključno s 3. ožujka. 

 

Produžene dvije izložbe u Kneževu dvoru
 
Dvije povremene izložbe Dubrovačkih muzeja „Antički vodovod Vodovađa-Cavtat“ i „Znameniti pomorci Dubrovačke Republike“, postavljene u Kneževu dvoru koncem prošle godine, zbog velikog su interesa javnosti produžene. Antički vodovod će tako ostati otvoren za javnost do 20., a Znameniti pomorci do 30. travnja.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana