Peškafondo

Izbori za kućni savjet

Izbori za kućni savjet

Sad mi stvarno ništa nije jasno. Jesu li se protekle nedjelje održavali lokalni, nacionalni ili izbori za predsjednike kućnog savjeta? S obzirom na zainteresiranost i izlaznost očito je kako se radilo o nekim nepotrebnim izborima, koje su samo oni na listama shvatili jako ozbiljno, ko da su im od životne važnosti. Dubrovnik ima nešto više od 38 tisuća glasački ‘sposobnih’ birača, a na izbore je izašlo manje od 5,5 tisuća ljudi, pa se logično da zaključiti kako su se samo politički obveznici i rodbina po ‘sili zakona’ morali pojaviti na biralištima.

Stoga su se lokalni političari bacili u kampanju kao da je riječ u najmanju ruku o izboru za gradonačelnika, a ne predsjednika gradskog kotara i mjesnih odbora. Sve su se face posložile kao nositelji lista, i pri tome izobećavali gradnju škola, vrtića, domova umirovljenika, novih parkova i zelenih površina, rekonstrukcije ceste. Ma svašta nešto! Ipak, ono pozitivno što je ostalo nakon ovih izbora, je malo asfalta ‘posutog’ po gradu, selima i zaseocima. Postavljeno je nekoliko novih rasvijetnih tijela, zakrpale se rupe i obnovili horizontalnu signalizaciju.

I nakon nedjelje odluke dobili smo dva velika izborna pobjednika. HaDeZeovca Emilija Puljizevića, šerifa od Zatona i Dustrinog Željka Raguža, od Montovjerne. U najmanju ruku ta su dva lika sve pomela. Moćniji su i od Mata Frankovića, aktualnog gradonačelnika Dubrovnika. Toliko euforije nakon izborne pobjede rijetko se viđa. U nedjelju nešto prije 21 sat krenule su želje, poruke i zahvale. Raguž se zahvalio za ‘izbornu pobjedu’ svojim biračima koji su prepoznali ‘gradnju vrtića, škola, ulica, parkova i velikim postotkom nagradili dUStra-u’. I Puljizević se podičio pobjedom i rezultatima. On sa svog profila više ništa ne obećava, jer je sve postigao. Ustoličio se na mjesto predsjednika mjesnog odbora.

A kako to zaista izgleda u stvarnosti. Krenimo od Montovjerne. Stanovnici tog dijela grada mogli su birati ljude na čak pet lista. Za Raguža je to bio jedini kotar u kojem je izašao sa svojom stranačkom listom i u kojem je osvojio jedina četiri mandata. Političkim dogovorom, s ta četiri mandata (usput budi rečeno HaDeZe ih je osvojio 5, a nezavisni građani 2) njegovoj stranci ustupljeno je mjesto predsjednika gradskog kotara. I tako je Dustra dobila šerifa od Montovjerne. Čudi jedino kako Raguž sebi u tijeku izborne kampanje nije pripisao zasluge za skoru gradnju studenskog doma kojeg će Sveučilište graditi iz EU sredstava. Dobro, možda je to namjerno ‘smetnuo s uma’ i taktizira, jer će mu to biti krucijalni projekt za neke nove izbore u Čokolinu i okolici.

A Puljizević… Omiljeni zatonski HaDeZeovac dobio je 176 glasova. Umirovljenici i nezavisni sa svoje dvije odvojene liste su ga prešišali. Te dvije liste osvojile su zajedno 185 glasova, ali Puljizević je pobjednik s 9 glasova manje. Pravi gazda u svom ‘selu’.

I ima tu još egzotičnih lica, ali bi bilo pretjerano svih izdvajati. Mokošica se također pokazala karakteristična i ‘nepristupačna’. Od nešto više od 7,5 tisuća glasača listić je zaokružilo njih tek 581 – mama, tata, pas i … Ma to je jedna druga pjesma i ne uklapa se baš u ovaj kontekst. Ipak, izdvojena, reprezentativna, dvojka Raguž – Puljizević dovoljna je za shvatiti važnost, bit, smisao izbora, ali i samih likova i djela ‘političkih veličina’.

Naravno, važno je napomenuti kako su gotovo svi akteri u izbornoj noći istaknuli kako su baš oni pobjednici. Umirovljenici su bili prizemljeni i shvatili kako su bili dobri, ali ih očekuje još puno rudarskog posla. A HaDeZeovci? Oni su u tako skromnoj izlaznosti uspjeli ‘izvojevati’ opću pobjedu i zaključiti da su polučili najbolji rezultat nakon devedesetih! Moglo bi se to promatrati i fenomenološki, pogotovo kad se ističe Lapad, gdje HaDeZe prvi put pobjeđuje. Naravno kad je demografski i biološki proces odradio svoje, i tu analizu bih ostavila bez potankosti. Pametnom dosta. Jedini pravi HaDeZeov pobjednik je u Mjesnom odboru u Luci Šipanskoj, gdje je nakon pet mandata ‘svrgnut’ gazda Brajević.

Zadržimo li se samo na užem obuhvatu grada i njegovih gradskih kotareva, i HaDeZeovci bi morali priznati kako tamo žive neki ‘čudni’ građani, koji su osvojili čak 18 mandata. Dobra podloga ‘udružene oporbe’ za nešto više na nekim skorašnjim izborima. Možda…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović