Grad

IZBORI U SAD-U Evo što kažu Dubrovčani o pobjedi Donalda Trumpa!

IZBORI U SAD-U Evo što kažu Dubrovčani o pobjedi Donalda Trumpa!

Donald Trump izabran je za novog američkog predsjednika. Republikanski kandidat osvojio je dovoljan broj elektorskih glasova te time porazio kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Rodham Clinton.

Nas pak zanima mišljenje ‘našijenaca’ koji žive ili su živjeli u SAD-u, ali i Amerikanaca koji su svoj dom našli baš u gradu pod Srđem. Dio Dubrovčana koji žive u SAD-u još uvijek spava, dio njih se još budi nakon uzbudljive noći, a mi ćemo objavljivati njihova razmišljanja o predsjedničkim izborima kako budu pristizali.

Ovom prilikom donosimo prva četiri razmišljanja o pobjedi Donalda Trumpa.

-Tek nam ostaje za vidjeti kako će se Trump ponašati sada kad je izabrani predsjednik. Amerika je podijeljena i u strahu zbog podjela koje je kampanja dodatno pojačala. Moj je dojam da će sve strane raditi na tome da se krene dalje sa što manje ožiljaka, dok će Trump s ovakvim mandatom morati nešto i napraviti za svoje birače – ističe Dubrovčanin Krešimir Macan, PR stručnjak koji je izbore pratio izravno u SAD-u.

-Atmosfera na ulicama grada nije ništa drukčija od uobičajenog. Ljudi idu na posao, turisti u razgledanju. Vruće kalifornijsko sunce, već danima neuobičajeno za ovaj grad toliko stabilno vrijeme. TV, radio i ostali mediji prenose vijest o sinoćnjoj pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Jedan kandidat koji je prema mnogima imao najmanje šanse je odnio pobjedu nad najjačim kandidatima sve do pobjede. Malo tko se zabrinjava trenutno i sve izgleda kao da bez obzira na reputaciju Trumpa da ipak život treba ići dalje. Očekivanja su svakakva, pogotovo na to da Trump da nema nikakvog iskustva ni kao političar ni kao vođa najjače vojne sile na svijetu – istaknuo je Daniel Marušić iz Dubrovnik Travela, koji se na dan izbora našao u San Franciscu.

-Porazu Hillary Rodham Clinton i Demokrata doprinio je slab odaziv manjina, afroamerikanaca i žena. Puno slabiji nego za Obamu. S druge strane, u velikom broju su na izbore izašli glasači iz provincije, kojima je smetalo što im se država upliće u privatni život. Žestoko su se protivili zdravstvenoj reformi ‘Obamacare’, nije im se svidjelo što im se dovelo u pitanje pravo na nošenje oružja, a zalagali su se i za manje poreze. Trump im je obećao sve što su htjeli čuti. Osobno sam zabrinuta jer je Trump nepoznanica, a tek treba vidjeti što će se dogoditi s ekonomijom – rekla nam je Elizabeth Pandža, Amerikanka koja je u Dubrovniku već nekoliko godina pronašla svoj dom.

-U Kaliforniji smo srušeni. Amerika je uvijek bila država koja prima cijeli svijet. Teško je shvatiti da živimo u državi koja je glasala suprotno našoj vjeri. Današnja pobjeda Trumpa je protiv kalifornijske vjere da smo svi jednaki, i da smo svi dostupni doživjeti Božije prilike. Ali američka vjera isto nas podsjeti da borba nikad nema kraja i da život trebamo posvetiti ljudskom napretku. Zbog toga ćemo se mi u Kaliforniji nastaviti boriti za našu vjeru. Danas shvaćam da nikad nema kraja u toj borbi i znam da moja braća u Hrvatskoj imaju isti cilj. Nećemo dopustiti budali da nam vlada i borit ćemo se protiv budale do smrti – rekao nam je fotograf Branimir Kvartuč, koji u Los Angelesu radi kao dirketor komunikacija gradskog vijećnika Joea Busciana, a Dubrovčani ga pamte kao donatora Opće bolnice Dubrovnik.

-Trump je 1998. godine za People Magazine izjavio da, ako će se ikad kandidirati za predsjednika, da će to učiniti kao republikanac. Dodao je također da su to najgluplji glasači u zemlji. ‘Mogao bih lagati, i oni će svejedno povjerovati. Kladim se da će brojke biti izvanredne’. I bio je u pravu. Dobio je povjerenje nacije, ali u isto vrijeme ogorčenost svih onih koji su svoj glas dali Hillary Clinton. Nažalost, mislim da u ovoj utrci Amerika, ali i ostatak svijeta, nije mogao izaći kao pobjednik. Dvije opcije, po meni, podjednako stravične – ističe Lena Šutić, dubrovačka fotografkinja koja je pet godina svog života provela studirajući u New Yorku. Komenirajući sa svojim prijateljima iz ‘grada koji nikad ne spava’, Lena nam je istaknula i ovo:
– Radikalni Trump koji priča o gradnji zida prema Meksiku, uz to diskriminira sve manjine, žene, homoseksualce i nema apsolutno nikakvog iskustva u vođenju države ili Hillary koja želi nastaviti ratovati sa svima, i smatra Putina državnim neprijateljem broj 1. Čitajući jutros statuse prijatelja iz Amerike vidim veliki strah, paniku, revolt, tugu. Neki pišu o tome da će se preseliti u Kanadu. Prijateljica koja ima dvojno državljanstvo napisala je ‘Nikad nisam bila sretnija što imam EU putovnicu i tablete za smirenje’. Ništa od ovog nije dobro, spominje se i eventualni građanski rat, a da je pobijedila Clinton spominjao bi se svjetski. Zašto je Trump pobijedio? Pa cijeli svijet je više pisao i pričao protiv Trumpa (uključujući i demokrate) i tim su mu napravili odličan marketing i stavili fokus javnosti na njega. Ovakav preobrat može značiti samo jedno – Amerika želi velike promjene, a kakve će im promjene donijeti period od 4 godine Trumpove vlasti, vrijeme će pokazati – zaključuje Lena.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist