Peškafondo

IZBORI 2015. A što je radio sve ove godine?

IZBORI 2015. A što je radio sve ove godine?

Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti… Sjetila sam se Huga, dok sam gledala u listić na kojemu su bila poredana imena četiriju predsjedničkih kandidata. Prvi krug donio je očekivani prolaz Kolinde Grabar Kitarović i Iva Josipovića, ali i sjajan uspjeh Vilibora Sinčića.

Upravo 300 tisuća osvojenih glasova alarm su na uzbunu stranačkim garniturama, jer jedan je gotovo potpuni anonimus s nikakvom kampanjom i nepunih 100 tisuća kuna uloženih u nju uspio prodrmati Hrvatsku.

A prodrmao je ponajprije Josipovića koji za izborni neuspjeh, a njegov rezultat, odnosno razlika između njega i Kolinde, doista jest neuspjeh, pokušava svaliti na Sinčića. Kao ono ‘mulac’ mu je oteo njegove sigurne glasove. No, ne bih baš toliko pojednostavnila priču. Zapravo vratila bih se unatrag par godina, ali i na iritantnu kampanju. Jedno je sigurno, Josipović se trgnuo u zadnjih par mjeseci, krenuo je pričati o ustavnim promjenama, o većem nadzoru nad radom Vlade i Sabora, ma koješta. A ruku na srce, što je on radio za vrijeme svog prvog, a bilo bi realno i jedinog mandata? Ništa! Jednakim dosadnim tonom progovarao je o svim bitnim nacionalnim pitanjima, nije se želio konfrontirati, nikoga nagaziti, a jedino što je uistinu radio bilo je uvlačenje Hrvatske u nekakav njemu blizak ‘region’ i strašenje sa ‘zmijom’, znate već kojom. I tu bih završila priču o Josipoviću.
O Kolindi tek crtica kako bi joj bolje pasala premijerska uloga, što bi samim time značilo da je onda Karamarko višak. I u njezinoj stranci ali i općehrvatskoj politici.
Sasvim sigurno, puno zanimljiviji izbori nas čekaju za koji mjesec. Oni za izbor gradonačelnika/ce Grada Dubrovnika i novi saziv Gradskog vijeća. Kako je pukla ljubav između velikog i malog brata rasla je nervoza Pred Dvorom, a kulminiralo je neizglasavanjem proračuna. I dakako da novi izbori nisu smak svijeta, život u Gradu neće stati, no žalosno je kako se u Gradu nije stvorila klima za nekim novim, mladim, politički neopterećenim ljudima. Možda po uzoru, možda, na Sinčića ili metkovskog Petrova! Nažalost mi u Gradu još uvijek nismo toliko politički evoluirali. Nama će se opet dogoditi izbori.
I da stvar bude apsurdnija, iako su prijevremeni izbori već neko vrijeme bili vidljivi iz aviona, nitko od čelnika gradskih stranaka ne zna tko će biti njihov kandidat. Gradonačelnika nema ni na ‘tir od puške’. Zivkali smo, pitali, a oni davali tako nebulozne odgovore. Skrivaju svoje adute? Ma ne! Pojma nemaju. Hadezeovci odlaze na provjeru u Centralu, mada svaki od ponuđenih kandidata ima očito neku falinku. Esdepeovci su razvaljeni sami od sebe, Laburisti nisu još o tome ni razmišljali, a tako nekako i Srđevci, koji priznaju i to da se možda i predomisle te ponude svog kandidata za gradonačelnika. Ne znaju i nisu razmišljali? A što su radili svo ovo vrijeme, dok su rušili proračun, i Vlahušića? Ono što je jedino sigurno jest da Vlahušić ide po novi mandat… tako nam Bog pomogao.
I da, mi smo evo otisnuli zadnji broj u ovoj godini, stoga Vam dragi čitatelji u 2015. želim obilje osobnog zadovoljstva i još više zdravlja… Sve ostalo će se nekako posložiti…
Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović