Grad

IZBOR U ODRŽAVANJU ZGRADA Stigao je Dobar Dom!

IZBOR U ODRŽAVANJU ZGRADA Stigao je Dobar Dom!

Gradska tvrtka za upravljanje i održavanje zgrada Domouprava konačno je dobila alternativu. Oni naši sugrađani koji žive u zgradama, a možda su bili nezadovoljni uslugama ovog poduzeća, od početka godine mogu koristiti usluge privatne tvrtke Dobar Dom, koja se bavi istovjetnim poslom upravljanja i održavanja stambenih objekata.

Vlasnik tvrtke Hrvoje Marić za DuList ističe kako Dobar Dom nema namjeru biti konkurencija Domoupravi, i to iz jednostavnog razloga – jer su mala tvrtka.
– Možemo reći da smo mi alternativa Domoupravi, a ne konkurencija. Mi nemamo ambicija niti možemo njih ‘izgurati’ s tržišta. Oni su puno veći od nas. Zbilja moram priznati da smo s njima u korektnim odnosima i zapravo sam ugodno iznenađen kako dobro surađujemo. Mislim da ne bi bilo pogrešno reći da se nadopunjujemo. Čak u slučajevima nezadovoljstva nekih stanara, koji možda žele prijeći k nama, i tu se dogovaramo – kaže nam Marić.
Marić tvrdi kako Dobar Dom od 400 tisuća metara četvornih, koliko iznosi ukupna kvadratura zgrada u gradu Dubrovniku, danas upravlja s tek 20000, dok su u pregovorima za još 15000 metara četvornih.
– Po našem kapacitetu i infrastrukturi kojom raspolažemo to bi onda bio maksimum, tih 35000 četvornih metara zgrada. Dosad je Dobar Dom od Domouprave preuzeo tek dvije zgrade, a sve ostale s kojima poslujemo uopće nisu imale izabranog upravitelja niti su godinama prikupljali sredstva pričuve. Dakle, kao da kreću od nule – ističe Marić.

Građani se ne organiziraju
– Problem nastaje u trenutku kad imate zakon koji vam zakonodavac propiše, a kad ga građani ne ispoštuju i ne organiziraju se, odnosno ne izaberu upravitelja zgrade niti imaju sredstva pričuve, onda nema mehanizma kako ih na to nagovoriti. Valjda se pretpostavljalo da je građanima u interesu da se organiziraju – objašnjava Marić.
Inače, obim posla tvrtke Dobar Dom identičan je onom Domouprave, a riječ je o redovitom i izvanrednom održavanju.
– Dobar Dom je inženjering tvrtka. Ne izvodimo nikakve radove, već za pojedine projekte angažiramo obrtnike i građevinare, prvenstveno s dubrovačkog područja, jer želimo dati posla našim lokalnim ljudima. Tek ako nam to ne pođe za rukom, onda tražimo usluge izvan Dubrovnika – ističe Marić, inače Zagrepčanin, koji je u Dubrovnik doselio 2008. godine.
– Nakon godina potrage kupio sam stan u Gradu, točnije pod Petkom. I za vrijeme jednih velikih kiša, kad su poplave odnosile sve pred sobom, uvidio sam da su kanali oko moje zgrade začepljeni pa sam shvatio da moram nešto poduzeti kako bih ih stavio u funkciju. Tako je i tvrtka Dobar Dom stigla u Dubrovnik – zaključuje Marić.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist