Koronavirus u Hrvatskoj

IZAĆI ĆEMO ŽUPANIJAMA USUSRET Božinović: Većina prijedloga o liberalizaciji kretanja će se usvojiti

IZAĆI ĆEMO ŽUPANIJAMA USUSRET Božinović: Većina prijedloga o liberalizaciji kretanja će se usvojiti

O popuštanju mjera na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u nedjelju govorio je predsjednik Stožera Davor Božinović.

– Kao što je više puta najavljivano, mi promišljamo o mjerama popuštanja. Mi smo potpuno svjesni, a i jučer smo govorili kad smo imali 18 oboljelih, da to ne mora značiti da neće biti dana i s većim brojem oboljelih. Te mjere popuštanja će biti vrlo promišljene, i vrlo oprezno će se primjenjivati – ne sve odjednom. To je posao u kojem se moraju čuti mišljenja ministarstava i epidemiološke struke. To je smjer u kojem idemo. Hrvatska uspijeva držati epidemiološku sliku kontroliranom. Od početka imamo dvoznamenkasti broj oboljelih. Došli smo u fazu da možemo promišljati o mjerama koje će poticati određene gospodarske dijelove – objasnio je Božinović.

– U tom kontekstu danas smo produžili četiri odluke – o načinu održavanja pogreba, mjerama prilikom sklapanja braka i zatvaranje dječjih i sportskih igrališta do 4. svibnja. Do 18. svibnja se zabranjuje brodovima u međunarodnoj plovidbi na kojima postoje mjere karantene ili samoizolacije da pristaju u Hrvatskoj – izvijestio je.

Dodao je kako je deset županija je zatražilo da se potpuno ukinu općinske granice, a neke predlažu spajanje u manje cjeline na kojima neće trebati e-propusnica.

– Postoji inicijativa Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se spoje i ne treba im e-propusnica. Mislim da je to logično rješenje. Prošli smo većinu zahtjeva. Nakon konferencije ćemo donijeti odluke. Veći dio njih ćemo sigurno prihvatiti kao stožer. Neke županije traže odvojeni pristup, i to je stvar koju oni uzimaju u obzir te ćemo izaći u susret takvim zahtjevima. Ukoliko dođe do povećanog broja oboljelih osoba, donosit će se druge epidemiološke mjere u tim županijama – poručio je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist