Politika

IZ ŽUPANIJSKOG HNS-A PORUČUJU: ‘Zemljište u Zatonu pripada građanima’

Iz dubrovačko-neretvanskog HNS-a uputili su priopćenje u kojem su se očitovali o prodaji zemljišta u Zatonu, a koje je posljednih dana podiglo buru između mještana Zatona i ministra državne imovine Gorana Marića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Za 921 m2 zemljišta u Zatonu država je objavila početnu cijenu od 366 tisuća kuna. Ali mještanima Zatona ta zemlja je zapravo neprocjenjiva. Ne samo kao parking, kako to smatra ministar Marić, već kao šetnica, vitalan prostor koji spaja Mali i Veliki Zaton. I upravo zato treba je takvu sačuvati.

Čak je to država već jednom i sama shvatila, kada je tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovo isto zemljište povukao s prodaje i odlučio ga ustupiti Gradu Dubrovniku. Stoga dubrovački HNS smatra kako bi država ponovno trebala priznati pogrešku, odustati od prodaje i dovršiti proces prebacivanja vlasništva na Grad.
Uostalom, dovoljno se prisjetiti samo posljednjih svota koje su građani Dubrovnika poklonili državi, na primjer sufinanciranja uređenja novih prostorija državnog arhiva u iznosu od čak 14 milijuna kuna ili 2 milijuna koje je Grad dao za obnovu i nadogradnju zgrade suda. Samo ti iznosi uvelike premašuju traženih 366 tisuća kuna za ovo zemljište.

Ukoliko Ministarstvo državne imovine i dalje ne bude željelo odustati od prodaje, HNS poziva Grad da kupi tu zemlju. Naš generalni stav je da Grad treba od države preuzimati i/ili otkupljivati nekretnine koje su u interesu građana ili dugoročno strateški važne za njegov razvoj. A zemljište u Zatonu je upravo takvo.

Stoga očekujemo kako će država još jednom pokazati kako je Dubrovniku majka, a ne maćeha. Mještani Zatona, ali i ostali stanovnici našeg grada, to zaslužuju – stoji u priopćenju HNS-a koje potpisuje predsjednica podružnice Dubrovnik Nataša Gabričević.

Iz HNS-a su priložili i dopis Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom iz 2013. godine, a koji možete pogledati u nastavku.

Dopis DUUDI 2013

Pročitajte još

Palice otišle u povijest, vijećnici ubuduće glasuju putem tableta

Dulist

NOVO ISTRAŽIVANJE Milanović najpopularniji političar, evo kako su ‘prošli’ ostali

Dulist

NOVI CROBAROMETAR Evo kako ‘stoje’ SDP, HDZ i Škoro nakon predsjedničkih izbora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija